ICTY službeno potvrdio dolazak Gotovine u pritvor

HAŠKI sud u subotu je službeno potvrdio da je hrvatski general Ante Gotovina stigao u pritvor UN-a u Scheveningenu, te pozdravio operaciju njegovog uhićenja i prebacivanja u pritvor kao značajan događaj za sud

"Potvrđujem da je general Ante Gotovina stigao u pritvor Haškog suda, odnosno pod njegovu nadležnost, nešto poslije 14 sati", izjavio je glasnogovornik suda Jima Landale.

Prvo pojavljivanje generala Gotovine pred sudom, radi izjašnjavanja o krivnji, zakazano je za ponedjeljak u 12:45 sati.

Po riječima glasnogovornika, procedura koja po dolasku očekuje Gotovinu je provjera identiteta, upoznavanje s njegovim pravima i optužbama za koje se tereti, kratak liječnički pregled te početak razgovora o njegovom pravnom zastupanju.

Kada dužnosnici ICTY-a saznaju želje Gotovine u pogledu pravnog zastupanja pokrenut će postupak kako bi mu se omogućili da stupi u kontakt s odvjetnicima, dodao je.

U priopćenju povodom njegovog prebacivanja u pritvor, ICTY ističe da je optužnica protiv njega objavljene u srpnju 2001. te da je uhićen 7. prosinca nakon više od četiri godine izbjegavanja pravde.

"To je vrlo značajan trenutak za Tribunal. General Gotovina bio je u bijegu više od četiri godine, pozdravljamo njegovo uhićenje i prebacivanje", ocijenio je u izjavi za Hinu glasnogovornik suda Jim Landale.

Više nema ni jednog bjegunca iz Hrvatske, kazao je Landale i dodao kako se Haški sud i međunarodna zajednica sada se mogu koncentrirati na preostalih šest bjegunaca od ukupno 161 optužene osobe, posebno na Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ponovio je da Haški sud neće prestati s radom dok se oni ne nađu iza rešetaka.

Gotovina je optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, ubojstva, namjerno razaranje naselja, deportacije i prisilno preseljenje, te druge nehumane postupke koji su se navodno dogodili pod njegovim zapovjedništvom i kontrolom protiv srpskog stanovništva tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

Kao zapovjednik Zbornog područja Split, Gotovina je tijekom Oluje zapovijedao operacijama Hrvatske vojske na širem području Knina.

Pročitajte više