ICTY: Svjedok obrane tvrdi da je Strugar ustrajao na primirju

SVJEDOK obrane umirovljenog generala JNA Pavla Strugara izjavio je u petak u Den Haagu da je Strugar ustrajao na primirju na dubrovačkom području, nastavljajući tako niz svjedočenja koja ga oslobađaju odgovornosti za bombardiranje dubrovačkog Starog grada u prosincu 1991. godine.

"General Strugar uvijek je inzistirao na poštivanju prekida vatre i zaštiti naših ljudi", rekao je pred Haškim sudom (ICTY) Radoslav Svičević, nekadašnji časnik za vezu između europskih promatrača i II. operativne grupe JNA.

Strugara (71) optužnica u šest točaka tereti za kršenje ratnog prava i običaja počinjenog granatiranjem zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991. godine.

U razornom topničkom napadu tog dana dvije su osobe poginule i tri ranjene, a veći broj povijesnih palača i drugih spomenika kulture u Starom gradu je uništen ili oštećen.

Po Svičevićevim riječima, vijesti o teškom bombardiranju Dubrovnika bile su "sinkronizirane glasine" hrvatske strane, o kojima JNA nije imala potvrđenih informacija.

"Mi nismo imali informacija o bombardiranju Dubrovnika, barem ne tih razmjera", istaknuo je Svičević, koji je bio zadužen za komunikaciju JNA s promatračima Europske zajednice i dubrovačkim vlastima.

Dodao je da to potvrđuju izvješća domaćih i stranih novinara, koji su dan poslije posjetili Stari grad i ustanovili da je lakše oštećena samo jedna kuća.

Strugarovi branitelji u srijedu su počeli izvoditi svjedoke koji su odgovornost za granatiranje Dubrovnika 1991. godine pripisali tadašnjem Strugarovu zamjeniku, admiralu Miodragu Jokiću.

On je u kolovozu prošle godine priznao krivnju za kršenje ratnog prava i običaja pri napadu na Dubrovnik, temeljem čega je u ožujku ove godine osuđen na sedam godina zatvora.

Među 32 svjedoka koja su u 17 tjedana suđenja Strugaru izveli tužitelji, upravo je Jokić dao ključne dokaze Strugarove odgovornosti za ratne zločine iz optužnice.

General Strugar bio je zapovjednik II. operativne skupine JNA, koja je okupljala snage angažirane u napadu na Dubrovnik, a Jokić se nalazio se na čelu 9. Vojnopomorskog sektora Boka.

Pročitajte više