ICTY: Tužitelji obavili traženi razgovor s generalom Čermakom

TUŽITELJI Haškog suda (ICTY) u ponedjeljak su u pritvoru UN-a u Scheveningenu obavili razgovor s optuženim hrvatskim generalom Ivanom Čermakom, koji je trajao znatno kraće od predviđenog vremena, rekao je generalov branitelj Čedo Prodanović.

"Iako su nam najavili da će razgovor trajati dva dana, trajao je oko tri sata jer nisu imali više pitanja", rekao je odvjetnik Prodanović u telefonskom razgovoru iz Den Haaga.

Razgovor se vodio o onome što se Čermaku optužnicom stavlja na teret, a provjeravani su i neki iskazi svjedoka, rekao je Prodanović, dodajući kako se nije radilo o ničem bitno novom u odnosu na ranije razgovore koje je s istražiteljima ICTY-a Čermak vodio u Zagrebu.

Čermak je, zajedno s generalom Mladenom Markačem, optužen po sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja 1995. na širem kninskom području.

Dobrovoljno su se predali ICTY-u 11. ožujka 2004. a dan kasnije, na prvom pojavljivanju pred sudom, izjasnili su se da nisu krivi.

Prodanović je kazao kako se nada da tužitelji neće imati novih pitanja, te da bi u tom slučaju obrana mogla ponovo podnijeti zahtjev za privremeno puštanje generala na slobodu.

"Sačekat ćemo desetak dana i ako ne bude zahtjeva za dodatni razgovor idemo s novim prijedlogom", kazao je Prodanović, dodajući kako obrana stremi tome da se cijeli postupak, uključujući odluku sudaca, dovrši do ljetnih sudskih praznika početkom kolovoza.

Razgovor tužitelja s generalom Markačem bio je predviđen za srijedu, no neslužbeno smo obaviješteni da bi mogao početi već sutra, rekao je Markačev branitelj Miroslav Šeparović.

"Zadovoljni smo obavljenim pripremama i spremni smo za razgovor. Uz pomoć Vlade i Ministarstva pravosuđa pribavili smo određenu dokumentaciju koju smo spremni predati tužiteljima i surađivati s njima", rekao je Šeparović u telefonskom razgovoru iz Den Haaga.

"Branimo se istinom o Markaču i njegovoj ulozi u Domovinskom ratu. Nakon intervjua očekujemo suglasnost Tužiteljstva za naš prijedlog za puštanje na slobodu", dodao je Šeparović.

Tužiteljstvo se protivilo prvom prijedlogu branitelja za puštanje Čermaka i Markača iz pritvora dok s njima ne obavi intervju, a sudsko vijeće je 29. travnja prijedlog odbacilo.

Branitelji kažu da suci odobravaju prijedlog za puštanje iz pritvora kada se s njim slaže Tužiteljstvo, a glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je u prošlotjednom intervjuu hrvatskim medijima potvrdila da je "tako bilo sa svim dosadašnjim optuženicima".

"Čim ne budem imala nikakvu potrebu da zadržim u pritvoru generale, neću se protiviti njihovom privremenom puštanju na slobodu", rekla je Del Ponte najavljujući, međutim, da bi provjera njihovih iskaza mogla potrajati "tjednima a možda i nekoliko mjeseci".

Šeparović drži kako je teško predvidjeti kada će obrana podnijeti novi prijedlog jer će od provjere iskaza Markača i Čermaka ovisiti daljnja pitanja, a tek kada tužitelji više ne budu imali dodatnih pitanja uz njihovu će se suglasnost tražiti puštanje iz pritvora.

Pročitajte više