ICTY: U srijedu izjašnjavanje o krivnji Sretena Lukića

Umirovljeni general srbijanske policije Sreten Lukić u srijedu će prvi put stupiti pred Haški sud (ICTY) kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, najavio je sud u utorak.

Lukić, koji je u ponedjeljak iz Beograda prebačen u pritvor ICTY-a u Scheveningenu, bit će izveden pred škotskog suca Iaina Bonomya kako bi se izjasnio o krivnji po pet točaka optužbe za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene protiv kosovskih Albanaca od siječnja do lipnja 1999. godine.

Optužnica ga, kao zapovjednika snaga MUP-a na Kosovu 1999., tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubojstva stotina Albanaca, deportacije i prisilno premještanje oko 800.000 albanskih civila, uništavanje civilnih i vjerskih objekata, etc.

Optužen je zajedno s generalima Vladimirom Lazarevićem koji se u veljači predao ICTY-u, Nebojšom Pavkovićem koji se skriva u Srbiji i Vlastimirom Đorđevićem za kojeg se pretpostavlja da je u Rusiji.

Tereti ih se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, zajedno s bivšim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem i ostatkom srpskog vodstva, s ciljem protjerivanja znatnog dijela albanskog stanovništva s Kosova kako bi se osigurala trajna srpska kontrola nad pokrajinom.

(Hina) xdh yrt

Pročitajte više