ICTY: Utorak rasprava o pristupu tužiteljstva arhivima u Beogradu

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), za utorak je zakazana rasprava o podnesku Tužiteljstva kojim je zatražen pristup državnim arhivima Srbije i Crne Gore i predaja više od 150 vojnih dokumenata.

U raspravi o dostupnosti dokumenata i državnih arhiva u Beogradu haškim istražiteljima, sudjelovat će i izaslanstvo vlade Srbije i Crne Gore koje vodi savjetnik ministra vanjskih poslova Vladimir Đerić.

Raspravno vijeće kojim predsjeda sudac Richard May na prethodnoj je raspravi o tom pitanju, održanoj 10. ožujka, odredilo vladi u Beogradu dvomjesečni rok za odgovor na zahtjev Tužiteljstva za dostavu dokumenata važnih za suđenje Miloševiću. Istodobno je tužiteljima naloženo da preciznije odrede tražene dokumente.

Tužiteljstvo je od raspravnog vijeća zatražilo da sub poenom (obvezujućim nalogom) prisili vlasti u Beogradu da istražiteljima ICTY-a omoguće pristup državnim arhivima i dostave tražene dokumente.

Zastupnici SiCG osporavali su Tužiteljstvu pravo na neograničeni pristup državnim arhivima te tvrdili da je zahtjev za predaju dokumenata preopćenit i da ga treba odbaciti.

Pročitajte više