ICTY: Vladimir Kovačević zvani Rambo treba ići na psihijatrijsko liječenje

BIVŠI kapetan JNA Vladimir Kovačević Rambo, optužen za granatiranje Dubrovnika 1991., zbog psihičkih će tegoba biti podvrgnut psihijatrijskom liječenju u haškom pritvoru ili će biti pušten na privremenu slobodu uz obvezno liječenje, najavljeno je u ponedjeljak na statusnoj konferenciji u Haškom sudu (ICTY).

Raspravno vijeće naknadno će donijeti pisanu odluku o pravnom okviru u kojem će se odvijati Kovačevićevo liječenje, odnosno da li će to biti u modificiranim uvjetima pritvora ili na privremenoj slobodi, zaključeno je na sjednici.

Kovačević (43) uhićen je 25. rujna 2003., a od prvog stupanja pred sud 3. studenoga 2003. do danas, zbog psihičkih se tegoba nije izjasnio o krivnji. Njegovi branitelji sudu su podnijeli nalaze jugoslavenskih psihijatara u kojima mu je dijagnosticiran PTSP (posttraumatski stresni poremećaj).

Prvi dio današnje sjednice bio je zatvoren za javnost, a na njemu se, prema onome što je kasnije rečeno u sudnici, raspravljalo o nalazima pritvorskog psihijatra i preporučenoj terapiji, a liječnik je odgovarao na pitanja sudaca, tužitelja i branitelja.

Proveden je i test od sedam pitanja koji je trebao pokazati je li optuženi u stanju obaviti određene zadaće, odnosno je li sposoban za izjašnjavanje o krivnji, kao i za samo suđenje.

Na pitanje predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea, postoji li suglasnost dviju strana oko toga je li Kovačević sposoban za suđenje, obrana je ustvrdila kako nesposobnost za izjašnjavanje o krivnji govori i o neposobnosti za suđenje, dok optužba nije željela zauzimati konačno stajalište.

"Na temelju testa i psihijatrijskih nalaza smatramo da vijeće ima dovoljno osnova da zaključi kako se optuženi nije u stanju izjasniti o krivnji", rekao je Kovačevićev branitelj Howard Morrison. "Ako se ne možete izjasniti o krivnji onda niste sposobni ni za suđenje", naglasio je.

U sudnici se stekao dojam da je raspravno vijeće sklono prihvatiti argumente obrane, no konačna odluka bit će donesena naknadno.

Kovačević je, zajedno s generalom Pavlom Strugarom, optužen u šest točaka za kršenja ratnog prava i običaja počinjenih tijekom napada JNA na Dubrovnik od 23. listopada 1991. do 6. prosinca 1991.

Haški sud u četvrtak će izreći presudu admiralu JNA Miodragu Jokiću koji je priznao krivnju za napad na Dubrovnik, a na suđenju Strugaru u tijeku je 10 tjedan izvođenja dokaza optužbe.

Pročitajte više