ICTY: Za Miloševića svjedoči obavještajni načelnik VJ na Kosovu

Bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević u srijedu je na suđenju pred Haškim sudom (ICTY) kao svjedoka obrane izveo umirovljenog generala Gezu Farkaša, koji je u vrijemu rata na Kosovu 1999. bio načelnik uprave sigurnosti Vojske Jugoslavije (VJ) i član Vrhovne komande SRJ.

Milošević je ispitivanje svjedoka započeo s genezom srpsko-albanskog sukoba od 1950-ih do 1980-ih godina, no predsjedavajući sudac Patrick Robinson rekao mu je kako vijeće ne želi slušati iskaz svjedoka o tim godinama, već samo o 1998. i 1999., s čime se bivši predsjednik nevoljko, ali bez protivljenja, suglasio.

Nakon takve odlučne intervencije vijeća, Milošević je svjedočenje generala Farkaša, najvišeg obavještajnog oficira VJ na Kosovu 1999., završio za samo jedan dan, iako je ranije tjednima ispitivao niže oficire, čija saznanja o ratu 1999. nisu ni blizu Farkaševim.

Umirovljeni general pojasnio je tri navodna cilja "albanskih terorista" - etničko čišćenje Kosova, proglašenje Kosova republikom i državno objedinjavanje svih teritorija naseljenih Albancima.

U sudnici je pokazao zapovjedi načelnika glavnog stožera VJ generala Dragoljuba Ojdanića o prijemu dobrovoljaca u jedinice, zabrani paravojnih formacija i obveznom poštovanju Ženevskih konvencija i ratnog prava na Kosovu 1998/99.

Farkaš je u svom iskazu pružio dokaz protiv dijela optužbi za Miloševićevu zapovjednu odgovornost, navodeći kako je optuženi u svibnju 1999. naložio vrhu VJ i MUP-u Srbije da kazne zločine počinjene na Kosovu i spriječe daljnja zlodjela.

Po njegovim riječima, Milošević to učinio na sastanku 17. svibnja 1999., pošto su ga on i generali Nebojša Pavković, Aleksandar Vasiljević, Dragoljub Ojdanić i načelnik Državne sigurnosti Srbije Rade Marković izvijestili o zločinima koje su pripadnici VJ i policije počinili nad kosovskim Albancima.

"Vi ste najoštrije naredili da odmah te stvari raščistimo, da se počinitelji otkriju i kazne i da se to više ne događa", rekao je Farkaš odgovarajući na Miloševićevo pitanje.

Citirajući general Vasiljevića, svjedok je odgovornost za zločine prebacio na "neke paravojne formacije u sastavu MUP Srbije", kao što su Škorpioni i Arkanovci.

Farkaša će u četvrtak protuispitivati tužitelje Geoffrey Nice.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više