Idemo dolje: Hrvatska po konkurentnosti gospodarstva bačena 11 mjesta unazad

HRVATSKA se po konkurentnosti gospodarstva, prema najnovijim podacima, našla u društvu Namibije, Maroka i Vijetnama nakon što smo prema ocjenama pali za čak 11 mjesta i trenutno se nalazimo na 72. mjestu od moguće 133 zemlje. Štoviše, Hrvatsku je sada po konkurentnosti preskočila i Crna Gora, a jedino nam za utjehu može služiti podatak da je iza nas još uvijek Srbija.

Slovenija i Crna Gora daleko ispred

Slovenija ke sada na 37. mjestu u svijetu, što je skok za pet mjesta, dok je Crna Gora nedostižna na 62. mjestu. Za one koji možda ne znaju o čemu se točno radi, riječ je o izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2009./10. Svjetskog gospodarskog foruma. Hrvatska sudjeluje u istraživanju već osam godina, a današnje 72. mjesto najlošiji je rezultat ikada.

Prema podacima koji su danas prezentirani, ocjena konkurentnosti pala je za 4,5 posto na svega 4,03. Od dvanaest stupova konkurentnosti najveći je pad zabilježen u efikasnosti tržišta rada, gdje je zabilježen pad za 24 mjesta te efikasnosti tržišta roba, gdje smo skliznuli za 18 mjesta. U oba područja nalazimo se ispod 90. mjesta među 133 zemlje svijeta.

Na putu prema dole

Seebiz otkriva i kako su institucije, odnosno njihova efikasnost, koje su bile među problematičnim područjima i lani, sada su se srozale na 85. mjesto, a izvješće o gospodarskoj konkurentnosti napominje probleme s prevelikom i neučinkovitom administracijom te neproduktivne javne rashode, ali i korupciju.

Podsjetimo kako je jučer izvješće bonitetne kuće Dun & Bradstreet (D&B), na najgori je mogući način opovrgnulo najave premijerke Jadranke Kosor kako je izlaz Hrvatske iz krize vrlo blizu te su ocijenili kako je samo povećan pad u gospodarstvu nakon Vladinih mjera.
 
 

Pročitajte više