Identificirano još pet osoba iz masovne grobnice kod Vukovara

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

JOŠ PET posmrtnih ostataka civila i branitelja, ekshumiranih iz masovne grobnice kod Sinjarevaca na vukovarskom području, identificirano je u petak u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Dr. Juraj Njavro u Vukovaru, a nazočan je bio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Iz te masovne grobnice žrtava velikosrpske agresije 1991., koja se nalazi na lokalitetu poznatom kao Šarviz Dola, ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 11 osoba, od kojih su četiri identificirane u travnju, a današnjom identifikacijom obitelji su prihvatile DNA nalaze za još pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, rečeno je novinarima.

Sve osobe nasilno su odvedene tijekom rujna i listopada 1991. s područja Vukovara i Berka, muškog su spola i u dobi od 25 do 60 godina, a među danas identificiranima su dva civila iz Vukovara i tri hrvatska branitelja iz Berka.

"Vjerujem da prepoznajete napore koje ulažemo"

"I ova današnja identifikacija rezultat je uloženih napora svih uključenih u ovaj iznimno zahtjevan i složen proces, koji je za nas prioritet. To je ujedno pokazatelj naše pune posvećenosti pronalasku svih osoba nestalih u Domovinskom ratu", rekao je potpredsjednik vlade ministar Medved.

"Drage obitelji, iako su naša postignuća daleko od onoga što svi zajedno želimo, a to je doznati istinu o sudbini svih naših nestalih, vjerujem da prepoznajete napore koje ulažemo u ovaj iznimno osjetljiv i složen proces", dodao je.

Ministar Medved zahvalio je obiteljima nestalih na strpljenju, ali i svima ostalima koji su uključeni u potragu za nestalim osobama iz Domovinskog rata, što je prioritetno humanitarno pitanje.

Česte pretrage i na području Banije

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, u proteklih sedam godina terenska istraživanja provedena su na 364 lokacije, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 173 osobe. U tom razdoblju sveukupno je identificirano 253 osobe, hrvatskih branitelja i civila.

Na području Vukovarsko-srijemske županije pretraženo je 126 lokacija, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 39 osoba. U Šarviz Dolu, gdje se i nadalje provodi istraživanje terena, na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli, a česte pretrage terena provode se i na području Banije.

Medved položio vijenac na Memorijalnom groblju

Nakon današnje identifikacije Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1807 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 504, od kojih je 376 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja.

Ministar Tomo Medved se u Vukovaru pridružio članovima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" na obilježavanju 30 godina zajedništva, rada i djelovanja u potrazi za najmilijima. Tim povodom je položio i vijenac na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više