IDS rekao koje dvije stranke su mu neprihvatljive nakon izbora. Među njima nije HDZ

Foto: Hina

Stranka IDS zajedno s partnerima predala je u četvrtak Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) izborne liste za 7. i 8. izbornu jedinicu, u kojima izlaze u dva modaliteta, uz poruku da su nakon izbora spremni participirati u lijevo-liberalnoj vlasti, a da su im Most i DP neprihvatljivi.

U osmoj izbornoj jedinici IDS ide zajedno s PGS-om, Istarskom strankom umirovljenika, Unijom Kvarnera, Socijaldemokratima, Demokratima i Laburistima, a u sedmoj jedinici s PGS-om, Reformistima, Strankom hrvatskih umirovljenika i Unijom Kvarnera.

"Mislimo da smo na taj način maksimalizirali naš rezultat na lijevo-centrističkoj strani, mi smo spremni za promjene, mislimo da Hrvatskoj trebaju promjene i spremni smo participirati u lijevo-liberalnoj vlasti ako dobijemo povjerenje građana", izjavio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus nakon predaje lista.

"O uvjetima sudjelovanja u nekoj lijevo-liberalnoj vlasti razgovarat ćemo nakon što vidimo rezultate izbora", dodao je.

Paus ističe da nitko ne može računati unaprijed na podršku, "nema bjanko podrške, već ima podrške utemeljene na vrijednostima i programima".

Na pitanje novinara predsjednik IDS-a je rekao kako im je neprihvatljivo biti u vladi s Mostom i Domovinskim pokretom jer su te stranke "dijametralno suprotne od onoga za što se oni zalažu".

 A na upit podržava li Zorana Milanovića kao premijera, Paus je poručio da su ovo izbori za zastupnike u hrvatskom saboru i da je preuranjeno govoriti o tome tko će biti premijer.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izjavio je da na izborima očekuju minimalno tri mandata

Stranka Odlučnost i pravednost predala liste za svih 11 izbornih jedinica

Liste DIP-u za svih 11 izbornih jedinica predala je i stranka Odlučnost i pravednost, predvođena zastupnicom Karolinom Vidović Krišto, koja je nositeljica u prvoj izbornoj jedinici.

"Ovo su kandidati koju današnju politiku oholog vladanja i politike koja služi sebi i uskoj skupini moćnika, namjeravaju vratiti u okvire zbog kojih politika i postoji, a to je služenje svom narodu. Politika postoji zbog ljudi, a ne ljudi zbog politike", izjavila je Vidović Krišto nakon predaje lista.

"Ako naše poruke dospiju do onog dijela hrvatskih birača, 7 do 10 posto onih koji dosad nisu izlazili na izbore i oni izađu na izbore te glasaju po savjeti, OiP će biti vodeća stranka u Hrvatskoj", odgovorila je Vidović Krišto na novinarski upit o tome koliko mandata očekuje.

Prijepodne je svoju kandidaturu predao i Šoip Šoipi, kandidat grupe birača za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, dok je Matica slovačka Osijek predala listu za predstavnika češke i slovačke manjine.

Za 9. izbornu jedinicu listu je predala i Stranka hrvatskog zajedništva, a Demokratski savez Srba (DSS) predaje kandidaturu za predstavnike srpske nacionalne manjine.

Pročitajte više