Iduće godine se očekuje rast razine nezaposlenosti u Njemačkoj

Foto: EPA

NEZAPOSLENOST u Njemačkoj blago će porasti u sljedećoj godini, što bi označilo kraj trenda iz proteklih godina, objavio je ekonomski institut IMK.

Broj nezaposlenih porast će sljedeće godine za 30 tisuća, pokazale su procjene Instituta za makroekonomsku politiku (IMK) u sastavu Zaklade Hansa Boecklera.

Prosječna stopa nezaposlenosti porast će s ovogodišnjih pet posto na 5,1 posto u 2020., procjenjuju u institutu, povezanom s Njemačkom konfederacijom sindikata.

Prema njihovim bi procjenama njemački BDP trebao ove godine porasti samo 0,5 posto te 0,8 posto u 2020.

Manji broj državnih praznika

Pritom će važnu ulogu u 2020. odigrati manji broj državnih praznika. Kada bi sljedeća godina imala više neradnih dana, BDP bi porastao samo 0,4 posto, upozoravaju istraživači IMK-a.

Prema njihovim riječima, Njemačka osjeća posljedice međunarodnih trgovinskih sukoba, slabijeg gospodarskog rasta u Kini i, posebno, kontinuirane neizvjesnosti oko Brexita.

Unatoč tome, IMK-ov direktor za znanost Sebastian Dullien i dalje je oprezno optimističan. "Čini se da će njemačko gospodarstvo kroz krizu proći samo sa šljivom na oku", kaže, naglašavajući ujedno da "trenutno baš i nema puno naznaka brzog oporavka".

Pročitajte više