Idući četvrtak sjednica Odbora o Aferi HNB: "Optužbe su ozbiljne i strašne"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

SABORSKI Odbor za financije i državni proračun jednoglasno je odlučio da će se tematska sjednica o trgovanju vrijednosnim papirima zaposlenika Hrvatske narodne banke održati idućeg četvrtka, a na sjednicu će biti pozvani i guverner Boris Vujčić i zamjenica mu Sandra Švaljek.

Sazivanje tematske sjednice o HNB-u zatražilo je četvero članova Odbora, Zvonimir Troskot (Most), Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti), Boris Lalovac (SDP) i Marijana Puljak (Centar), nakon medijskih napisa o trgovanju zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) vrijednosnim papirima banaka koje nadziru.

"Optužbe su ozbiljne, strašne i nisu ugodne i idemo to na valjani način rasvijetliti", istaknula je predsjednica Odbora Grozdana Perić (HDZ).

Izvijestila je kako je saborski Odbor dobio očitovanje iz HNB-a o medijskim napisima te da je to zasad jedini službeni materijal s kojim raspolažu i da je još potrebno zatražiti očitovanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

Potrebna je i dopuna očitovanja iz HNB-a jer se trenutno provjeravaju još četiri osobe jesu li radile nedopušteni posao, dodala je Perić.

Puljak: Treba raspraviti i je li se postupalo u skladu s etičkim standardima

Marijana Puljak (Centar) smatra kako je, osim toga je li bilo sve po zakonu, potrebno raspraviti i je li se postupalo u skladu s etičkim standardima.

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) istaknula je kako je riječ o bankarskom sustavu koji dobrim dijelom počiva na povjerenju, da su optužbe ozbiljne i da je potrebno sve rasvijetliti.

Članovi Odbora za financije složili su se i kako će na tematsku sjednicu biti pozvani guverner Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek te predstavnici HANFA-e i SKDD-a.

Ovako se HNB brani u saboru: "Sve upućuje na ozbiljnu operaciju"

Podsjetimo, Hrvatska narodna banka očitovala se saborskom Odboru za financije i državni proračun.

U očitovanju je HNB ponovio teze o tome da se guverner Boris Vujčić te njegova zamjenica Sandra Švaljek nisu ogriješili o zakon, a priznali su i da zapravo nemaju sustav kontrole za vlastite zaposlenike i da je upitno kako je Index došao do imena zaposlenika koji su trgovali dionicama banaka.

>> EKSKLUZIVNO Šefovi HNB-a trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru

>> Poslali smo Hanfi imena 41 djelatnika HNB-a. Oni su trgovali vrijednosnicama banaka

"Index navodi kako ima podatke za još 33 zaposlenika HNB-a koji su trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadzire HNB, a za koje su informacije dobili iz 'povijesnih podataka SKDD-a' za zadnjih dvadeset godina. Budući da su ti podatci tajni, za pretpostaviti je kako se do tih podataka može doći samo na nelegalan način, te da je taj 'netko' morao te podatke moći upariti i s bazom podataka zaposlenika HNB-a, vjerojatno prema OIB-u, i to upućuje da se radi o ozbiljnoj operaciji koja zahtijeva značajne resurse i uključuje moguće počinjenje kaznenih djela", stoji u očitovanju HNB-a.

HNB: Nemamo nijedan instrument da bismo samostalno istraživali

Zanimljivo je kako je HNB u svom očitovanju priznao ono što Index Istrage pišu od početka, a to je da ta institucija, koju već više od 10 godina vodi Boris Vujčić, nema gotovo nikakav sustav kontrole vezan za vlastite zaposlenike i njihovo trgovanje vrijednosnicama banaka.

"Izuzev izjava zaposlenika, Hrvatska narodna banka nema druge pravne osnove odnosno nijedan instrument da samostalno ispituje ili istražuje poštuje li pojedini član Savjeta, izvršni direktor ili savjetnik guvernera spomenuta ograničenja (iz članka 45. stavka 2,. odnosno članka 52. stavka 2. Zakona o HNB-u), kao niti zakonsku mogućnost pristupa podacima SKDD-a (Središnje klirinško depozitarno društvo) radi provjere istinitosti podataka sadržanih u izjavama spomenutih zaposlenika", stoji u očitovanju HNB-a.

Kako naglašavaju, ako bi iz sadržaja zaprimljene izjave proizlazilo da je neki zaposlenik imatelj dionica ili poslovnih udjela u navedenim pravnim osobama, HNB bi u izravnoj komunikaciji s njime jasno iznio svoj stav da se odgovarajućim pravnim poslom takav zaposlenik mora bez odgađanja uskladiti s pozitivnim pravnim propisima jer se radi o obvezama iz radnog odnosa.

Kupovali dionice banaka koje reguliraju

"Uspostavljanjem bliske suradnje između HNB-a i Europske središnje banke u listopadu 2020. HNB je prihvatio i Smjernice ECB-a o etičkom okviru. Hrvatska se ulaskom u blisku suradnju 2020. obvezala uskladiti sa Smjernicama što je i napravljeno donošenjem novog Etičkog kodeksa krajem 2020. i internom Odlukom koja stupa na snagu 1. ožujka ove godine. ECB je krajem 2021. donio nove Smjernice s kojim se države članice eurozone i jedinstvenog nadzornog mehanizma moraju uskladiti do lipnja 2025., a i to će HNB i napraviti u zadanom roku", navodi se na kraju očitovanja.  

Naime, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je od guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića službeno očitovanje o medijskim napisima vezanim za trgovanje vrijednosnim papirima banaka.

"Ovlast Odbora za financije i državni proračun je, između ostalog, i praćenje svega što se događa u HNB-u te s obzirom na situaciju tražim izvanredno očitovanje", izjavila je Perić kazavši kako je od guvernera zatražila očitovanje sa svim relevantnim činjenicama u vezi s medijskim navodima. Riječ je o aferi koju su otkrile Index Istrage.

Trguju vrijednosnicama banaka koje nadziru

Dokument HNB-a koji će danas dobiti članovi Odbora ne sadrži očitovanje o svim informacijama koje su objavljene u medijima u proteklih tjedan dana. Podsjetimo, Index je prošlog tjedna objavio kako je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

To je sporno jer HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvješća i informacija te kontinuirano prati poslovanje banaka te tako zaposlenici HNB-a raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih istih banaka o kojima imaju povlaštene informacije.

Voditelji i direktori odjela trgovali dionicama banaka

Među onima koji su trgovali vrijednosnicama banaka bili su aktualni guverner Boris Vujčić, koji je trgovao 2001. godine, te Sandra Švaljek, aktualna zamjenica guvernera, koja je trgovala 2012. godine, i to obveznicama Erste&Steiermärkische Bank d.d.

HANFA je nakon svega ipak otvorila istragu, a guverner Vujčić naglasio je u svojim medijskim istupima kako će svi oni za koje se pokaže da su trgovali povlaštenim informacijama dobiti otkaz u HNB-u. Za sebe tvrdi da je postupao po zakonu i u skladu s moralnim vrijednostima, a isto za sebe kaže i njegova zamjenica Švaljek.

U ponedjeljak smo i HNB-u i HANFA-i predali imena 41 zaposlenika koji su trgovali dionicama i obveznicama banaka. Na listi se nalaze bivši i neki sadašnji direktori i voditelji ureda. Ima onih koji su vezani za sektor revizije, kontrolu banaka, supervizije i drugo. Jedan od tih direktora odnosno voditelja imao je 33 transakcije dionicama banaka.

Pogledajte cijelo očitovanje HNB-a

HNB - očitovanje by Ilko Ćimić on Scribd

Pročitajte više