IGH dobio posao izrade projekta sanacije oštećenog mosta "Sava Jakuševac"

POSAO sanacije željezničkog mosta "Sava Jakuševac" koji se prije desetak dana ulegnuo pod pritiskom teretnog vlaka, a uslijed pomicanja betonskog potpornog stupa, dobio je Institut građevinarstva Hrvatske, doznajemo u Hrvatskim željeznicama (HŽ).

Most je i dalje van upotrebe, međutim pod neprestanim je nadzorom stručnjaka Sekcije za pruge HŽ-a koja dva puta dnevno vrši geodetska mjerenja stupa kako bi se utvrdilo je li došlo do njegovog daljnjeg pomaka.

Kako doznajemo u HŽ-u potporni betonski stup broj šest nije se dodatno pomaknuo te na samom mostu nije bilo dodatnih oštećenja.

Stručno povjerenstvo i dalje radi na ranije dogovorenim aktivnostima oko sanacije mosta. Radove na projektiranju sanacije preuzet će IGH, a kooperant će biti Građevinski fakultet.

U HŽ-u doznajemo da su prošli tjedan sastanku sazvanom povodom planiranja sanacije mosta nazočili predstavnici potencijalnih izvoditelja radova Đuro Đaković Montaža iz Slavonskog Broda i tvrtke Pružne građevine, HŽ-ove tvrtke kćeri.

Počinje izrada čeličnog stupišta

Nakon analize predloženih varijanti, kao najprihvatljivija je usvojena varijanta sa izradom privremenog pomoćnog čeličnog stupišta na udaljenosti od 30 metara od oštećenog stupa "S6" prema središtu mosta.

Pomoćno stupište temeljit će se na čeličnim zabijenim pilotima promjera 600 mm povezanih na vrhu čeličnim "roštiljem" na koji će se osloniti pomoćni čelični stup za privremeno oslanjanje rasponskog sklopa mosta.

Nakon toga će uslijediti sanacijski radovi na rasponskoj konstrukciji i na oštećenom stupu.

U HŽ-u napominju kako se trenutno ne može govoriti o rokovima kada će početi sanacija mosta jer je projektna dokumentacija za sanaciju u izradi.

Dionica željezničke pruge između Sesveta i zagrebačkog Ranžirnog kolodvora i dalje je zatvorena zbog oštećenja mosta pa se promet teretnih željezničkih kompozicija odvija prema posebnoj regulaciji preko zagrebačkog Glavnog kolodvora.

I.K.
Foto: Boris Kovačev, Bruno Konjević / Cropix

Pročitajte više