Igor Zidić u povodu Frangešove smrti

"IZRAŽAVAM žalost u ime Matice hrvatske i svoje osobno u povodu smrti cijenjenog profesora akademika Ive Frangeša", izjavio je u povodu Frangešove smrti predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.

Rekao je da je Frangeša poznavao desetljećima još od studentskih dana te da je s njim, kao i s ostalim članovima Matice hrvatske, dijelio mnoge teške trenutke u doba donošenja Deklaracije o položaju hrvatskog jezika 1967., zatim 1971. u doba Karađorđeva te kroz ove nemirne ratne i poratne godine.

Akademik Frangeš bio je, ne samo vrhunski znalac, učitelj mlađima i veliki profesionalac, čovjek duha, šarmer, veliki kozer koji je znao da je ponekad mala šala, anegdota ili duhoviti poticaj važniji od patetične retorike, rekao je Zidić.

"Pamtit ćemo ga prije svega kao sjajnog romanista koji je u jednom prirodnom i lako razumljivom luku svoje romanističke teme skrenuo u kroatističke vode", rekao je, dodavši kako ćemo ga pamtiti i kao vrsnog prevoditelja, sjanog predavača i pisca čija svježina ideja nikada nije naškodila jasnoći vlastite rečenice.

Veliki njegov napor, možda prvi koji je unaprijedio našu znanost o književnosti, odnosi se na Stilističke studije, a njegova pojedinačna istraživanja uvijek su vodila upotpunjenju integralne slike o hrvatskoj književnosti - od renesanse do današnjih dana, izjavio je Zidić.

"Nije fraza reći da se opraštamo s čovjekom koji je bio drag i duhovit prijatelj, vrstan pisac i nenadomjestiv profesor. To je misao koja prožima njegove starije i najmlađe kolege, danas kad se opraštamo od velikog uzora", izjavio je Igor Zidić.

Pročitajte više