Il Piccolo: Talijani nisu iskoristili "Plan Solana"

TIJEKOM tri godine važenje ´Plana Solana´, kako je nazvan prijelazni režim po kojem su stranci mogli stjecati nekretnine u Sloveniji, niti jedan talijanski državljanin nije postao vlasnikom neke nekretnine, piše tršćanski Il Piccolo.

Niti jedan talijanski građanin, uključujući i esule, talijanske izbjeglice iz Slovenije, nije postao vlasnik neke nekretnine u Sloveniji na temelju ´Plana Solana´ na kojem je, tijekom pregovora Slovenije i EU o članstvu, upravo najviše inzistirala Italija, ističe list.

´Plan Solana´ nazvan je po bivšem španjolskom ministru vanjskih poslova, a sadašnjem visokom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost EU, autoru kompromisa po kojemu su strani državljani mogli u prijelaznom razdoblju kupovati nekretnine u Sloveniji, u slučaju postojanja reciprociteta.

Plan je stupio na snagu 1. veljače 1999. a važenje mu prestaje u subotu 1. veljače ove godine.

Italija je očekivala da će talijanske izbjeglice kupovati ili svoje bivše kuće u Sloveniji, ili nove, ali je taj španjolski kompromis, kako je nazvan, očito propao, ocjenjuje list.

List Il Piccolo piše da je slovenskim vlastima predano ukupno 112 zahtjeva na temelju ´Plana Solana´, te da je do 31. prosinca 2002. riješeno 89 slučajeva, od kojih 36 pozitivno, a samo je jedanaest provedeno i do kraja u zemljišnim knjigama.

Bilo je i 13 zahtjeva iz Italije, ali oni nisu riješeni. Od 33 zahtjeva koja su prihvaćena, 28 se odnosi na Nijemce, tri na Austrijance i dva na Nizozemce, ali list kaže da je riječ uglavnom o bivšim slovenskim građanima, koji su preuzeli druga državljanstva.

Čini se da je bilo previše buke oko otvaranja slovenskoga tržišta nekretninama, s obzirom na broj zahtjeva zainteresiranih kupaca iz Italije, konstatira Il Piccolo.

Pročitajte više