Ilegalno nasuo zemlju kod zaštićenog ušća Cetine, pogledajte snimku

Screenshot: Index

U CIKLUSU o devastaciji Dalmacije danas se bavimo nasipanjem Cetine, koji kilometar uzvodno od Omiša prema Radmanovim mlinicama, poznatom izletištu. Da, ima ljudi koji zagospodare šašem uz rijeku pa ga unište, naspu nekoliko kamiona zemlje od ceste do riječnog korita, posade stabla i na kraju nasute zone nabiju nekakvu alatnicu. Sve nelegalno. Moramo biti do kraja precizni, pošteni i informativni pa napomenuti da je junak naše priče, a ime mu je Žarko Kekez, nasipao na svome. Dakle, on jest vlasnik parcele, ali na nju nije smio nanositi slojeve zemlje.

Pogledajte snimku:

Omiške gradske vlasti bore se, kažu, koliko mogu da ga zaustave, ali, naravno, uzalud.

Dostavili su nam kronologiju slučaja.

Prve prijave

U prosincu 2017. godine "poslane su prve prijave za nasipanje i izvođenje zemljanih i građevinskih radova na kat. čest. 107 i 3810/1 k.o. Omiš, predio Livade, u kanjonu Cetine i to na adrese: Građevinska inspekcija – područna jedinica Split – odgovorili su u veljači 2018. kako su izvršili inspekcijski pregled i utvrdili da se radi o izvođenju građevinskih radova bez akta kojim se odobrava građenje, te je pokrenut upravni inspekcijski postupak. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije 'More i krš', koja upravlja navedenim 'zaštićenim krajobrazom' odgovorila je u prosincu 2017. kako je čuvarska služba izvršila terenski nadzor te uputila prijavu također građevinskoj inspekciji i državnom odvjetništvu", javljaju iz Grada Omiša.

Ima još: "Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva-Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek inspekcijskog nadzora zaštite prirode izvijestio je da je prijavu preusmjerio na Vodopravnu inspekciju", obavještavaju nas uz napomenu da se ništa ne događa na terenu.

"Radovi stali od početka 2019. godine, ništa nije sanirano ili uklonjeno", piše u omiškom gradskom mailu upućenom Indexu.

Srdačni devastator

U veljači ove godine "po dojavi građana komunalni redar izlazi na teren i bilježi kako su radovi nasipanja i ravnanja spornih čestica ponovno započeli s tzv. teškom mehanizacijom", informiraju nas iz omiškog gradskog vodstva te dodaju kako su i nakon toga obavijestili sve one već spomenute, a nadležne u ovom slučaju.

Kekez se, pak, srdačno nasmijao čim smo se predstavili, a zatim dodao: "Piši i budi blag, nemoj da ti pero bude otrovno".

Pričali smo nekoliko minuta, rekao je kako je "to tamo nasuto prije petnaest godina, ja sam samo digao malo". Kućica je namijenjena odlaganju alata, tamo "stoji traktor, freza...".

Pitali smo ga je li ga itko kaznio.

"Nisam ja nasuo da sam nasuo, ja sam samo digao nivo"

"Kako ne, kako ne. Ja sam dobio šest mjeseci uvjetnoga zatvora na dvije godine kušnje, nisam se htio ni žalit. To je bilo prošle godine. Eno već je počela trava zelenit, stabla se primila, voćke se primile", govori Kekez, pa se opet smije.

"Ja prihvaćam sve kazne i sve kritike, eto dobio sam kaznu, nisam se ni žalio. Šta ću se žalit? Ako triba robijat, robijat ćemo. Nisam ja nasuo da sam nasuo, ja sam samo digao nivo. To je nasuo prvi vlasnik prije 15 godina", tumači nam vedri devastator.

Poanta je da živite u državi u kojoj možete što hoćete, čak i kad vam se učini da ne možete.

Pročitajte više