Ili je glup ili je lažov. Svejedno je, ne može biti ministar

Foto: Epa

KOLIKO si glup od nula do Gordan Grlić Radman da u imovinsku karticu slučajno ili, kako kaže aktualni šef vanjskih poslova u vladi Andreja Plenkovića, "nenamjerno" ne upišeš 2.11 milijuna eura ili 15.8 milijuna kuna, što bi jedan Hrvat s prosječnom plaćom zaradio za oko 110 godina, te uvjeravaš javnost u posebnom priopćenju da i unatoč toj sitnici od svega par milijuna eura "transparentno ispunjavaš imovinsku karticu"? 

To pitanje se može formulirati i drugačije. Koliko si HDZ-ovac od Ivo Sanader do Gordan Grlić Radman da u imovinsku karticu ne upišeš konstantne godišnje prihode u ukupnoj visini od 2.11 milijuna eura te tako očigledno kršiš zakon, a sve kako javnost ne bi ništa pitala o obiteljskoj tvrtki koja četvrtinu svojih prihoda ima zahvaliti susjednom ministarstvu te mirno dan prije objave o uplatama govoriš kako s tom firmom više nemaš nikakve veze?  

Koliko je zapravo teško navesti prihode? 

Grlić Radman, bio on toliko glup da ne zna ispuniti imovinsku karticu ili toliko prepreden da skriva 2.11 milijuna eura od javnosti, ne bi mogao biti član vlade ni u jednoj uređenoj zemlji Europske unije. Osim u Plenkovićevoj Hrvatskoj. No, krenimo redom.

>> Grlić Radman: Nisam namjerno sakrio milijune

>> Otkrivamo: Grliću Radmanu firma svake godine isplaćivala milijune kuna. Sve je sakrio

Učinkovito sredstvo u borbi protiv korupcije je i obveza podnošenja imovinske kartice, stoji u Strategiji sprječavanja korupcije koju je donijela upravo vlada Andreja Plenkovića. Pravila i upute za popunjavanje i podnošenje obrasca imovinske kartice, a koju su dužni podnositi svi dužnosnici, odnosno oni koji političkim putem dolaze do javnih funkcija, u osnovi su prilično jednostavni za dužnosnike. 

Prijavljuju se podaci o osnovnom imovinskom stanju, te financijama i imovini supruge i maloljetne djece. Imovina koju su obveznici dužni prijaviti obuhvaća podatke o primicima, o pokretninama veće vrijednosti, o poslovnim udjelima i dionicama u trgovačkim društvima udjelima, o novčanoj štednji i kriptovalutama, o dugovima, preuzetim jamstvima i ostalim obvezama te o dospjelim potraživanjima prema trećim osobama. 

Ministar sa strane primio novca koliko prosječan Hrvat zaradi u 110 godina rada

Osnova popunjavanja imovinske kartice je da se u konačnici vaša imovina može usporediti s vašim primanjima, stoga je nužno prijaviti sve prihode. Iako zvuči prilično jednostavno, u prošlosti smo imali dužnosnike koji bi "zaboravili" poneku nekretninu, krivo preračunali kvadrate, pokoju dionicu u nekom trgovačkom društvu i slično.

No, nikada do sada nismo imali dužnosnika koji je zaboravio prijaviti da je u tri godine zaradio 2.11 milijuna eura, odnosno iznos koji Hrvat s aktualnom prosječnom plaćom, koja trenutno iznosi 1560 eura, može zaraditi s malo više od 110 godina radnog staža.

Podsjetimo, aktualnom ministru na žiro račun u 2020. godini sjelo je 343 tisuće eura, koje je uplatila njegova obiteljska tvrtka Agroproteinka, a na temelju isplate dobiti vlasnicima te tvrtke za 2019. godinu. Nije prijavio taj iznos. U sljedećoj, 2021. godini, u vrijeme dok je govorio kako moramo biti zadovoljni državom koju smo dobili, na njegov žiro račun sjele su 432 tisuće eura. Ni to nije prijavio. 

"Nenamjerno" četiri puta "zaboravio" na milijunske uplate 

Prošle godine sjelo mu je na račun čak 668 tisuća eura pa nije čudo da je te godine imao onaj poznati govor kako ljudi rođeni u Hrvatskoj moraju biti sretni te da je Hrvatska ozbiljna priča. U lipnju ove godine na isti žiro račun sjelo mu je dodatnih 670 tisuća eura. Nije ih prijavio. Kada smo jučer otkrili da je zatajio 2.11 milijuna eura, Grlić Radman poručio je da "nije bilo namjere skrivanja isplata dividende". 

Da se dividenda mora upisati u imovinske kartice, navedeno je u pravilniku o popunjavanju imovinske kartice 3 (slovima tri) puta. Koliko moraš biti glup da ne vidiš da se pod Ostalim prihodima smatra dividenda od par milijuna eura!? No, teško da netko može biti toliko ograničen pa da misli da tolike iznose ne treba prijaviti i tako četiri puta, u četiri godine. Nenamjerno. 

S utajom milijunskih uplata mogao je slobodno lagati da s Agroproteinkom više nema nikakve veze

Da priča bude još loša, Grlić Radman je dan prije Indexova otkrića afere s dividendom, govoreći o obiteljskoj tvrtki, rekao novinarima kako s Agroproteinkom "nema veze".  

"Ja sam to prebacio 2019. Sve sam prebacio na odvjetnički ured, nemam više veze s tim", poručio je prije samo dva dana Grlić Radman udaljavajući se od novinara. Odmah u obranu šefa vanjskih poslova stao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazavši kako "tu nema uzročno-posljedičnih veza koje bi Grlića Radmana stavile u taj kontekst". 

Kontekst je veza Grlića Radmana i tvrtke koja oko četvrtinu prihoda ima zahvaliti isplatama susjednog resora, Ministarstva poljoprivrede. Izjava Grlić Radmana da on više nema veze s Agroproteinkom te obrana kolege ministra Šime Erlića kako u tome, eto, nema ni konteksta, bilo je dovoljna Plenkoviću da trola novinare. 

Plenkoviću je bilo bitno trolati novinare 

"Ja sam toliko vidovit. Evo, vidite da sve prolazi, i Agroproteinka", rekao je smijući se Plenković svega dan nakon što smo otkrili da Radman ipak ima aktualnu vezu s Agroproteinkom s obzirom na redovite godišnje uplate. 

Stoga Grliću Radmanu nikada nije bilo u interesu da se sazna da s Agroproteinkom, bez obzira na to što je vlasnička prava prebacio na odvjetnika, ima itekako veze, a naročito nakon saznanja da nije ni prijavio da tvrtka u kojoj je vlasnik zapravo radi s državom. Grliću Radmanu u ovom slučaju isplatilo se lagati. Naravno, sve dok nismo saznali istinu. 

U svakom slučaju, bio glup ili lažov, zaključak je isti. Ne bi više smio biti član vlade. 

Pročitajte više