Ilok: otvorena izložba i predstavljena knjiga

U sklopu kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske u Vukovarskosrijemskoj županiji u izložbenom prostoru Poglavarstva grada Iloka otvorena je izložba "Blago knjižnice Franjevačkog samostana u Šarengradu" i predstavljena knjiga Vladimira Zobundžije "Ada šarengradska".

U staklenim vitrinama Gradskog poglavarstva Iloka izloženo je sedamdesetak djela hrvatskih autora nastalih od kraja 17. stoljeća do 1850. godine.

Izložene knjige uglavnom su zavičajne tematike vezane uz iločko područje.

Izložba "Blago knjižnice Franjevačkog samostana u Šarengradu" ujedno je i uvod u početak obilježavanja 600. obljetnice postojanja Franjevačkog samostana u Šarengradu, koja će se svečano obilježiti u listopadu.

Nakon otvorenja izložbe "Blago knjižnice Franjevačkog samostana u Šarengradu" u istom je prostoru predstavljena i knjiga Vladimira Zobundžije iz Osijeka "Ada šarengradska".

Knjiga obuhvaća povijesni i gospodarski razvoj riječnog otoka (ada) na Dunavu u blizini mjesta Šarengrada na iločkom području na kojemu su mještani Šarengrada držali stoku na ispaši. Od 1991. godine, iako Ada šarengradska katastarski pripada Republici Hrvatskoj, na Adi se nalazi vojska Srbije i Crne Gore te je ona još uvijek nedostupna Šarengrađanima.

Pored autora Vladimira Zobundžije, o knjizi su govorili i ravnatelj Gradskog muzeja Ilok Mato Batorović, župnik i gvardijan Franjevačkog samostana u Iloku fra Budimir Cvitković i književnik i pravnik Lujo Medvidović.

Prema riječima ravnatelja Gradskog muzeja Ilok Mate Batorovića, knjiga "Ada Šarengradska" nastala je još 1972. godine ali je "zajedno s Maticom i ona morala šutjeti, da bi progovorila upravo sada na Danima Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji".

Kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji održava se od 2. travnja do 8. svibnja u Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku te još desetak mjesta u županiji, a obuhvaća niz književnih, dramskih, glazbenih i likovnih događaja.

(Hina) xzdra yln

Pročitajte više