Imamo svako pravo Plenkovića zvati pavijanom. Netko zbog ovoga mora dati ostavku

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U DEMOKRATSKOJ državi apsolutno svaki građanin može zvati premijera, pa i Andreja Plenkovića, pavijanom. Štoviše, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića možete zvati wannabe diktatorom ili nesposobnim uhljebom. I zašto ne, predsjednika sabora Gordana Jandrokovića možete zvati, posebno nakon ove zadnje promjene imidža, lavom ili tigrom.

Dio priče o demokraciji je da o političarima možete i smijete reći ono što vam se sviđa – a oni to uz svoju funkciju moraju trpjeti. Kako je rekla pučka pravobraniteljica Tena Šimonović-Einwalter u Dnevniku Nove TV, podsjećajući što kaže Europski sud za ljudska prava: ''Izjave koje vrijeđaju, šokiraju ili omalovažavaju su pokrivene zaštitom slobode izražavanja i političari trebaju razviti osobito debelu kožu - to je takav posao.''

Čovjek načelnika nazvao žoharom, Europski sud ga oslobodio

Uostalom, imali smo i nedavno, nema godinu dana, slučaj gdje je Europski sud za ljudska prava presudio da je Hrvatska povrijedila pravo na slobodu izražavanja čovjeka koji je osuđen za uvredu jer je svojedobno načelnika općine nazvao žoharom.

U priopćenju je Europski sud naveo: "Budući da su navedene riječi izrečene na skupu o vođenju lokalne politike o zaštiti okoliša, sud je smatrao da je to bila rasprava od javnog interesa i da je načelnik općine bio javna osoba koja je trebala imati viši prag tolerancije prema kritici koja mu je upućena tijekom bavljenja lokalnom politikom."

Ako policija treba nešto štititi – onda je to pravo da građani političare nazivaju po životinjama

Dakle, fraza Plenkoviću – pavijane, da ne krenemo niže po evolucijskoj ljestvici do rebraša i žarnjaka, nije ništa oko čega bi se itko trebao buniti. Policija oko toga nema što reagirati. Ako nešto policija treba štititi – onda je to pravo da građani političare nazivaju po životinjama.

Slično i s pričom o "dočekivanju pokvarenim jajima", to je također vrijednosni sud, grub, možda i neprimjeren, ali vrijednosni sud. S tim da je upis o "dočekivanju pokvarenim jajima" vrijednosni sud, a ne neka sigurnosna prijetnja, u biti se složila i policija – jer je pokrenula prekršajni postupak po zastarjelom i uvelike bezveznom Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, a ne prema Kaznenom zakonu.

Sasvim drugo je, naravno, ako nekog političara izravno optužujete za kakvu korupciju tipa: "Znam da si uzeo novce tu i tu!" Onda biste to trebali moći dokazati. Za nazvati nekog lopovom ili utajivačem treba imati podlogu u činjenicama. Kako je uostalom i Europski sud već davno zaključio - dok se postojanje činjenica može dokazati, istinitost vrijednosnih prosudbi nije dokaziva.

Također, naravno da država treba reagirati i kod prijetnje ozbiljnim nasiljem prema svakom građaninu pa i premijeru – to je onda stvar kaznene prijave, kaznenog postupka i Kaznenog zakona, nikako prekršajnog postupka.

Pretjerano postupanje policije se ne smije skrivati zakonskom formom

Kaže ministar Božinović: "Policija je reagirala u skladu sa zakonom, ne prima nikakve naloge i dok sam ja ministar, neće primati političke naloge. Proveli su kriminalističko istraživanje na temelju objava i, pretpostavljam, nekih drugih saznanja. (…) Oni odlučuju o tome hoće li pokrenuti kriminalističko istraživanje. Policija nije ta koja sudi, odluku o njihovom prijedlogu će donijeti sud."

Takvo nekritičko komentiranje rada policije kakvo je iznio ministar, tipično je za autoritarne režime, tamo se uvijek radi "prema propisima", ne gledajući kako se u stvarnosti grubo ograničavaju političke slobode. Čak i da postoje osnove za minorni prekršaj "do 200 maraka", a ne postoje, nema se za to što ljude satima držati na ispitivanju, kao da je u pitanju neko ozbiljno kazneno djelo. Ministar bi to trebao znati.

Vjerujete li uostalom sami da je neki policajac sam skrolao po Fejsu, našao taj komentar i onda procijenio da je u pitanju opasnost radi koje treba čovjeka privesti i držati nekoliko sati u stanici? Da policajac nije dobio nalog od nekog nadređenog koji je zaključio da će se "provođenjem pravde" svidjeti vlasti i dobiti kakvu pohvalu ili promaknuće?

Policija ima, naravno, svoje ovlasti, ali kakva je to primjena tih ovlasti čovjeka privoditi i držati satima radi potencijalnog bezveznog prekršaja? Jasna bi bila reakcija policije da je u pitanju sumnja na neko ozbiljno kazneno djelo, no ovdje oko pokvarenih jaja i pavijana se vrtimo oko Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i kazne do 200 nekadašnjih njemačkih maraka.

Policiji nije zadaća da zadržava ljude radi iznesenog stava oko nekog političara

Objavljeno je, naime, kako je optužni prijedlog protiv dvojice građana podnesen temeljem čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji glasi:

"Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana."

Ovaj članak služi za zaštitu upravo policijskih i drugih službenika kod obavljanja njihove funkcije – nikako i ni u kom slučaju zaštite političara. Dodatno, formom je totalno zastario, donijela ga je izvorno Socijalistička Republika Hrvatska davne 1977. godine.

Sloboda izražavanja je ustavna vrijednost. Na policiji nije da satima zadržava ljude radi iznošenja njihove političke volje, to im je bio posao u doba druga Tita, sada jednostavno to nije njihov posao niti treba biti. Usput, postavlja se još jedno pitanje – je li Plenković državni organ ili službena osoba? Da mu se počnemo obraćati: "O, Plenkoviću, državni organu!"

Ovo treba istražiti do kraja, netko u policiji je zloupotrijebio ovlasti

Ovo ne smije stati na ovakvim nemuštim i jadnim opravdanjima Policijske uprave zadarske i ministra, već stvar treba detaljno istražiti i vidjeti tko je to zaista pokrenuo.

Netko bi trebao dati ostavku. Nadalje, ovo je dobra tema da se pokrene rasprava o boljem civilnom nadzoru nad policijom i konkretnim policijskim postupanjima (oporba, gdje ste?) i svakako da se taj prastari Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira stavi izvan snage.

Svakako bi se i Plenković osobno trebao ispričati privedenim građanima kako ne bi osim pavijana postao i neka niža životinjska vrsta, recimo neki beskičmenjak. Ovo političko izvlačenje u smislu "pozivanja na kavu" nije dovoljno nakon svega što su dvojica građana pretrpjela.

No, završimo priču malo optimističnije. Jandroković je na ovo primjereno i brzo reagirao: "Mi političari smo zaista kontinuirano izloženi vatri uvreda i možemo se javno braniti."

Moramo priznati da je Njonjo jedini pokazao normalan stav pa ćemo mu se narodski obratiti – dakle, Jandrokoviću, lave naš hrvatski, hoćeš li napokon pokrenuti inicijativu da se makne ta glupost od Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (jer primaš plaću za to) ili da i tebe spustimo u, ne znam, člankonošce?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više