Imamo ugovore: Vujnovčeve firme naplaćuju milijunski zakup Vujnovčevom Konzumu

Foto: Patrik Macek Pixsell

TEMA o rasprodaji nekretnina tvrtki iz sastava bivšeg Agrokora je otvorena viješću o prodaji poslovnog kompleksa Super Konzum Radnička, u vlasništvu tvrtke kćeri Fortenova Grupe, Mercator-H. Kako je otkrila N1 televizija, kompleks je prodan hrvatsko-slovenskom poduzetniku Anti Bračiću, koji je povezan s Pavlom Vujnovcem, koji je dioničar Fortenove.

No, to je samo jedna od brojnih operacija koje su se zadnjih godinu-dvije događale oko nekretnina Konzuma. Index je dobio uvid u dokumente o zakupu još dva poslovna prostora u Zagrebu, jednog na adresi Trešnjevački trg 1, a drugog u Bračunovoj ulici. Oba su potpisana 25. studenog 2021., a zakupodavci su dvije različite kompanije u suvlasništvu i vlasništvu Pavla Vujnovca.

Nekretnina Super Konzuma u zagrebačkoj Radničkoj ulici prodana je tvrtki u vlasništvu hrvatsko-slovenskog poduzetnika Ante Bračića u studenom 2022. godine za malo manje od 20.5 milijuna eura, a tvrtke Ante Bračića su za taj pothvat digle kredit u slovenskom Sparkasseu na 15.4 milijuna eura. Za kredit je založena upravo nekretnina Super Konzuma Radnička.

Prvi ugovor za zakup prostora u kojem je Super Konzum, jedini vlasnik tvrtke zakupodavca je - Vujnovac

Prvi ugovor o zakupu poslovnog prostora je sklopljen između tvrtki Konzum plus d.o.o. i Arh koncept d.o.o., a odnosi se na nekretninu u zagrebačkoj Bračunovoj ulici, tj. na trgovinu Super Konzum na Črnomercu i pripadajuće prostore. 

Kompanija postoji od 2018., ali do 2021. nije imala nikakvih prihoda. Te godine je sklopljen spomenuti ugovor o zakupu poslovnog prostora s Konzumom plus. Kupljen je od tvrtke Ciglane nekretnine koja, prema sudskom registru, kao osobu ovlaštenu za zastupanje navodi Zdravka Mamića (ne poznatog bjegunca), a u vlasništvu je dvojice građana Mađarske.

Mjesečna cijena zakupa je određena udjelom u prihodu objekta (u naravi Super Konzuma) od 5.5 posto, a najmanje 1.260.000 eura bez PDV-a. Ako se slučajno na kraju godine ispostavi da je plaćeno manje od 15.120.000 kn eura bez PDV-a (1.260.000 po mjesecu), razliku je Konzum plus dužan nadoknaditi u roku od 15 dana.

Drugi ugovor - Super Konzum Trešnjevka

Drugi ugovor o zakupu poslovnog prostora se odnosi na nekretninu površine 1738 m2 na adresi Trešnjevački trg 1, tj. trgovinu Konzum s poslovnim prostorima. U članku 2. se navodi kako Zakupnik, što se odnosi na Konzum plus d.o.o., već koristi poslovni prostor.

Zakupodavac je West mall development d.o.o. sa sjedištem u Vukovaru. Jedan od vlasnika je upravo Pavao Vujnovac, što se može lako provjeriti prema javno dostupnim podacima. Podsjećamo, Pavao Vujnovac je jedan od većih dioničara Fortenova Grupe, u čijem je sastavu Konzum plus.

Cijena zakupa nije fiksna, nego je određena kao udio od ukupno ostvarenih prihoda zakupnika, točnije 5.5 posto mjesečnog prihoda, ali ne manje od 264.000 eura bez PDV-a. Prevedeno, prema sklopljenom ugovoru Konzum, koji se nalazi na toj lokaciji, mora 5.5 posto svojih prihoda mjesečno platiti tvrtki West mall development d.o.o. iz Vukovara.

West mall development je nekretninu na Trešnjevci prvo kupio u kolovozu 2021. od tvrtke Stella nekretnine, koja također kao osobu ovlaštenu za zastupanje navodi Zdravka Mamića (ne poznatog bjegunca) i u vlasništvu je Mađara, a zatim ju je prodao u prosincu iste godine Vujnovčevoj tvrtki Arh koncept.

Nema ništa ilegalno, ali...

Kao kontakt za korespondenciju je u oba ugovora o zakupu naveden Josip Jurčević, predsjednik i član Uprave Luke Ploče od 2016. do 2019., jedan od ključnih Vujnovčevih operativaca u nizu poslovnih pothvata, bivši obavještajac i dugogodišnji zamjenik šefa SOA-e.

Upravo je 2016. Energia naturalis (ENNA), glavna kompanija Pavla Vujnovca, počela preuzimati Luku Ploče, a 2019. je taj proces i završio.

I Ante Bračić, koji je kupio Super Konzum u Radničkoj, pojavljuje se kao poslovni partner Vujnovca u cijelom nizu nekretninskih poslova, od hotela u Pučišćima na Braču do planirane gradnje turističkog kompleksa u Baškom Polju.

"Slučaj Super Konzum Radnička, razotkrivanje modela u kojem se iz tvrtke koju je vlada u vrijeme donošenja Lex Agrokora proglasila tvrtkom od nacionalne važnosti izvlači jedna nekretnina iznimne vrijednosti, da bi se isporučila ortaku novog gazde Fortenova Grupe, nije samo priča o jednom intrigantnom poslovnom pothvatu ili spretnim poduzetnicima", pojasnila je odnose oko Super Konzuma u Radničkoj novinarka Đurđica Klancir na N1.

"Ona zapravo daje uvid u funkcioniranje mnogo razgranatije mreže koja drma hrvatskom poslovno-političkom scenom. Ante Bračić je jedan od nekoliko operativaca, nevidljiv javnosti, vlasnik ili suvlasnik u desetak tvrtki koje su rasprostranjene po Sloveniji i Hrvatskoj, pa i šire", zaključila je.

Znakovita povezanost

Valja naglasiti da nema ništa protuzakonito u tome da kompanija nekretninu u kojoj posluje proda, a zatim je uzme u zakup. Dapače, to je česta poslovna praksa kompanija s određenim poslovnim problemima ili u nekakvom procesu restrukturiranja.

Ne postoji ni zakon kojim bi se zabranilo Vujnovcu da kao vlasnik jedne kompanije daje u zakup prostor koji je kupio od druge kompanije, koja je dio konzorcija u kojem je dioničar, ni da prodaje nekretnine među vlastitim kompanijama (od West mall developmenta Arh konceptu). Samo je zanimljiva ta povezanost.

Iz financijskog izvještaja tvrtke Arh koncept za 2021. razvidno je kako su na kraju te godine imali kratkoročno potraživanje od 88.6 milijuna kuna, koje odgovara vrijednosti dvaju zemljišta na Črnomercu i Trešnjevci. Najvjerojatnije je taj iznos namiren u travnju 2022. godine, kada je tvrtka Arh koncept kod Erste banke uzela kredit od 12 milijuna eura.

S obzirom na prihode od najma koje plaća Konzum za Črnomerec i Trešnjevku, razvidno je da tvrtka Arh koncept neće imati problema s otplatama rata kredita. Tako je moguće da kredit praktički sam otplaćuje, iz prihoda od zakupa, iako ne možemo znati pod kojim uvjetima je dobiven. 

Što kažu Fortenova i sam Vujnovac?

Poslali smo upite Fortenovi i tvrtki Energia naturalis (ENNA) o spomenutim poslovnim transakcijama te o onima koje je otkrila N1 televizija.

"Fortenova Grupa kontinuirano radi na jačanju svoje kapitalne strukture kroz jačanje profitabilnosti i razduživanje Grupe. Rezultat toga su smanjenje zaduženosti u roku od samo 4 godine koja je sa 7.2 puta omjera duga i EBITDA smanjena na 3.5 puta", pohvalila nam se Fortenova Grupa.

"Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije Grupe koja je dogovorena i s glavnim kreditorom HPS-om. Proces prodaje bilo kakve imovine unutar Grupe provodi se uz poštivanje formalne procedure definirane upravljačkim modelom. Pri tome, osnova za validiranje prodajnih cijena su procjene međunarodnih procjeniteljskih kuća. U posljednje dvije godine Fortenova Grupa je po toj osnovi ostvarila vrijednost veću od 85 milijuna eura. Kod svih prodaja nekretnina Grupe, a ukoliko kompanije ostaju u najmu, ugovori se definiraju na tržišnim principima koji im omogućuju dugoročnu konkurentnost", odgovorili su.

Iz ENNA-e su nam u ime Vujnovca odgovorili: "U konkretnom slučaju ne može biti govora o sukobu interesa. Gospodin Vujnovac ima značajan udio u Fortenovi te nitko nije više od njega zainteresiran za poslovnu i financijsku održivost te uspješnost poslovanja cjelokupne Grupacije."

Nema odgovora na pitanje je li to normalna poslovna praksa

"Fortenova kontinuirano prodaje nekretnine u svome vlasništvu, do sada ih je prodala stotine u skladu s procijenjenim vrijednostima, a kupuju ih razni kupci. Prodaja tih nekretnina neprestano je oglašena na web stranicama Fortenove i Mercatora", nastavlja se obrazloženje u ime Vujnovca.

"Sve prodaje nekretnina koje provodi Fortenova, pa tako i ova za koju pitate, realiziraju se putem javno objavljenog  natječaja u skladu s procijenjenom vrijednosti nekretnine. Ova konkretna transakcija odobrena je od strane upravljačkih tijela Fortenove i kreditora koji se usuglasio s prodajom i brisanjem hipoteke", referiraju se iz ENNA-e u ime Pavla Vujnovca na prodaju Super Konzuma u Radničkoj.

"Fortenova ima ugovornu obvezu, potpisanu prilikom sklapanja nagodbe 2019. godine, prodati nekretnine određene vrijednosti - o čemu se danas detaljno očitovala sama Fortenova. Ta obveza je nastala prije nego što je gospodin Vujnovac kupio udjele u Fortenovi."

Iz Fortenove nam do objave ovog teksta nisu odgovorili na pitanje smatraju li da je normalna poslovna praksa da nekretnine u djelomičnom vlasništvu jedne osobe kompanija prodaje drugoj kompaniji koja je u djelomičnom vlasništvu iste osobe. Odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.

Pročitajte više