Imenovani članovi vijeća za elektroničke medije

HRVATSKI sabor imenovao je u petak sedmoricu članova Vijeće za elektroničke medije koje će preuzeti ulogu dodijele radijskih i televizijskih koncesija od dosadašnjeg Vijeća za radio i televiziju.


Dvoje članova Vijeća za elektoničke medije, Irena Vuksanović i Nebojša Gladović, imenovani su na tri godine, Denis Peričić i Ljubomir Stefanović na četiri, a Jure Ivančić, Marko Marić i Milivoj Pašiček na pet godina.

Vijeće je osnovano osam mjeseci nakon što je na snagu stupio Zakon o elektroničkim medijima prema čijim je prijelaznim odredbama bivša koalicijska Vlada trebala u roku mjesec dana Saboru predložiti članove Vijeća.

Budući da Vijeće, među ostalim, odlučuje i o dodjeli i produljenju koncesija za radijsku i televizijsku djelatnost, kašnjenje njegova osnivanja dovelo je u pitanje zakonito emitiranje nekih radio i tv-postaja kojima je isticala koncesija.

Stoga je Vijeće za radio i televiziju, u listopadu prošle godine, odlučilo do 30. lipnja produljiti koncesije svim radio i TV-postajama kojima će do tada prestati vrijediti ranije dodjeljene koncesije.

Odluka o produljenju koncesija obuhvatila je 25 radijskih i jednu televizijsku postaju.

Uz dodijeljivanje koncesija, Vijeće za elektroničke medije ima ovlast i oduzimanja koncesija u slučaju kršenja zakona, nadzora nad provedbom odredbi o programskim načelima.

Dužnost člana Vijeća je profesionalna, a sredstva za rad Vijeća osigurat će se iz iznosa od 0,5 posto od ukupnog godišnjeg bruto prihoda koji su u prethodnoj godini ostvarili nakladnici elektroničkih medija.

Pročitajte više