Imovina fondova za tri mjeseca porasla 30 %

PRIJE osam godina, 1997., u Hrvatskoj je s radom započeo prvi investicijski fond. Prema podacima za kraj ožujka 2005. godine u Hrvatskoj je poslovalo 37 otvorenih investicijskih fondova (u međuvremenu, lista aktivnih fondova porasla je za još dva nova imena) koji upravljaju s imovinom vrijednom 5,8 milijardi kuna. To je, u odnosu na kraj prošle godine kada je imovina iznosila oko 4,5 milijardi kuna, porast za tridesetak posto.

Sve govori u prilog ambicioznom rastu fondovskog biznisa u Hrvatskoj i vrlo je vjerojatno da će očekivanja fond managera o ovogodišnjem skoku imovine od četrdesetak posto biti premašena. Tome valja pridodati i 8,6 milijardi kuna imovine pod upravljanjem 4 obvezna i 15 dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Po svemu sudeći i ova će godina biti godina fondova. Početak rada već je najavilo nekoliko novih fondova, pri čemu će njihova ukupna imovine zasigurno rasti puno brže nego imovina drugih dijelova financijskog sektora. Poticaj razvoju tržišta fondova trebao bi dati i novi Zakon o investicijskim fondovima.

"Prijedlog tog zakona ovog bi se ljeta trebao naći na sjednici Vlade, početkom jeseni na Saboru, a stupio bi na snagu početkom sljedeće godine. Nakon toga mijenjali bi se još Zakon o preuzimanju i Zakon o tržištu vrijednosnih papira (usklađivanje s direktivama EU), a primjenjivat će se, vjerojatno, od 2007. godine", rekao je na predstavljanju publikacije Investicijski Fondovi Miljenko Fičor, predsjednik Komisije za vrijednosne papire.

Uz opširan prikaz fondovske industrije u Hrvatskoj, opis ponude usluga i proizvoda vezanih uz investicijske fondove te niz tekstova o aktualnim temama, publikacija Investicijski Fondovi ponovno donosi i detaljan prikaz svih društava za upravljanje fondovima kao i cjelovite profile svih aktivnih otvorenih i mirovinskih fondova u Hrvatskoj.

Pročitajte više