Imovinske kartice predalo oko 700 od ukupno 1.114 dužnosnika

IMOVINSKE kartice do danas je predalo nešto više od 700 državnih dužnosnika od ukupno njih 1.114 koliko ih u ovom trenutku u evidenciji vodi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, a najviše onih koji nisu ispunili zakonsku obvezu i predali imovinske kartice je među općinskim dužnosnicima, izvijestio je danas predsjednik Povjerenstva Antun Kapraljević.

Povjerenstvo od Ureda Predsjednika, Vlade i Sabora očekuje imena još između 200 i 300 dužnosnika koji nisu na popisu, a podliježu Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, rekao je Kapraljević na konferenciji za novinare.

To se, tvrdi, uglavnom odnosi na osobe koje je na dužnost imenovao Ured Predsjednika, Vlada ili Sabor, poput ravnatelja sigurnosnih službi, glavnog deviznog inspektora, ravnatelja diplomatske policijsko-pravosudne akademije, članova Vijeća za telekomunikacije, Agencije za zaštitu vrijednosnih papira i drugi.

Rok za predavanje imovinskih kartica, koji je istekao 20. kolovoza, ispoštovali su gotovo svi dužnosnici iz Ureda Predsjednika, Hrvatskog sabora i Vlade, no oni i nisu bili obvezni predati nove kartice jer su ih već predavali po bivšem zakonu.

Najviše zaostataka, rekao je Kapraljević, bilježe dužnosnici u općinama (načelnici općina te predsjednici općinskih vijeća koji obnašaju dužnost načelnika), od kojih je imovinske kartice do sada predala tek trećina od ukupno njih oko 400.

Obveze predavanja kartica nije se pridržavala ni gotovo polovica gradonačelnika, ali ni nekoliko župana i dožupana (npr. istarski župan Ivan Jakovčić, varaždinski župan Zvonimir Sabati, požeško-slavonski Anto Bagarić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zadarski dožupan Stanko Zrilić).

Kapraljević je istaknuo kako su pozvani da ispune zakonsku obvezu u roku od 15 dana od dana kada ih je Povjerenstvo preko telefona na to upozorilo, jer će u protivnom, bez obzira na učestale isprike da nisu upoznati s obvezom predavanja kartica, ostati bez plaće za rujan.

Problem je, kaže, i s rektorima i prorektorima sveučilišta koji tvrde da ne spadaju među dužnosnike.

Upitan zašto su, unatoč kršenju zakonskog roka (20. kolovoza), dužnosnici još jednom upozoreni da predaju kartice, Kapraljević je odgovorio da je takav bio zaključak Povjerenstva.

Pročitajte više