KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Imunolog Trobonjača: Još se ne smijemo opustiti, treba biti oprezan

Screenshot: HRT

IMUNOLOG Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci gostovao je večeras u HRT-ovom Dnevniku. Rekao je kako soj koronavirusa omikron uzrokuje blaže oblike bolesti, ali da ipak treba biti oprezan te da još nije vrijeme da se u potpunosti opustimo.

Komentirajući aktualnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj, s lošim vijestima o broju zaraženih, ali i nešto optimističnijima po pitanju hospitalizacija, Trobonjača je rekao da se omikron u literaturi opisuje kao soj koji uzrokuje nešto blaže kliničke slike nego prijašnji sojevi te da u većoj mjeri inficira gornje dijelove dišnog sustava, a u manjoj mjeri donje.

"Premalo je vremena da bismo zaključili da virus nije opasan"

"Zbog toga se, s jedne strane, i brže širi, a s druge strane, čini se da sam po sebi uzrokuje blaže oblike bolesti", kazao je Trobonjača. Naglasio je i da je u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od prijašnjih sojeva i cijepljenjem, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune. Trobonjača je, unatoč tome, rekao da treba biti oprezan.

"Budući da ova omikron epidemija traje svega dvadesetak dana, dakle, to je premalo vremena da bismo zaključili da taj virus nije opasan i da on neće dovesti do povećanja hospitalizacija i tako dalje, i zaista nije vrijeme da se u potpunosti još opustimo u tom smislu", poručio je Trobonjača.

Rekao je da, s obzirom na ipak veliki broj novozaraženih i još uvijek relativno velik broj ljudi u bolnicama u Hrvatskoj, u ovom trenutku razmišljati o popuštanju mjera nije uputno ni pametno.

"Što je virus infektivniji, razina kolektivne imunosti je puno veća"

"Mi moramo sačekati određeno vrijeme i zaista se uvjeriti koje će biti zdravstvene posljedice širenja omikrona prije nego što počnemo razmišljati o popuštanju mjera", rekao je. Kazao je i da će razina kolektivne imunosti, koju stječemo cijepljenjem i docjepljivanjem, ali i preboljenjem, u konačnici zaustaviti i ovaj virus.

"A što je virus infektivniji, što se lakše prenosi, to je onda razina kolektivne imunosti puno veća. Ja pretpostavljam da bi za ovaj virus ta razina bila vjerojatno i preko 90 posto", rekao je Trobonjača, dodavši kako naše društvo u ovom trenutku tu razinu nema.

Zaključio je da će se budući soj, bude li u stanju izbjegavati imunost koja postoji u nama, možda proširiti u većoj mjeri, ali da bi, ako ga budemo mogli kontrolirati, epidemija visoke razine mogla s vremenom, pogotovo u drugom dijelu godine, prijeći u endemiju te se smirivati tijekom idućih godina.

Pročitajte više