Index doznaje: Crnogorci i dalje oko posla stoljeća pregovaraju s drugoplasiranim Grcima

CRNOGORSKA vlada i dalje pregovara s grčko-izraelskim konzorcijem, odnosno tvrtkama Shikun&Binui – Aktor Concessions oko izgradnje autoceste Bar-Boljari u toj zemlji, a kako doznajemo, novi sastanak dogovoren je krajem mjeseca, točnije 26. veljače u Podgorici.

> Od ponedjeljka ponovno kreće trgovanje dionicama Tehnike i IGH

> Obrat: Jamstva IGH i Konstruktora mogla bi biti bezvrijedna?!

> Hanfa zbog teksta na Indexu zaustavila trgovanje dionicama IGH i Tehnike na burzi

> Potvrđeno iz Vlade Crne Gore: IGH i Konstruktor nabavili bankovna jamstva!

Podsjetimo, na međunarodnom natječaju za izgradnju crnogorske autoceste Bar-Boljare izabrana je ponuda hrvatskog konzorcija u kojemu su Institut građevinarstva Hrvatske, splitski Konstruktor-inženjering i Tehnika. Hrvatski građevinari za kompletnu autocestu ponudili su neto sadašnju vrijednost od 2,77 milijardi eura, dok je grčko-izraelski konzorcij za kompletnu autocestu ponudio cijenu od 3,92 milijarde eura.  

Grci i dalje u igri

U prosincu prošle godine Vijeće crnogorske vlade za izgradnju autoceste iznenađujuće je ocijenilo da priložena financijska jamstva hrvatskog konzorcija nisu dovoljna i da ne osiguravaju zaključenje financijskih ugovora. Prema njima, nedostaje 124 milijuna eura jamstava. Tada su u prosincu prošle godine obnovljeni pregovori s Grcima, koji su nastavljeni sredinom siječnja.

Zadnjeg dana roka, početkom ovog tjedna, Konstruktor i IGH dostavili su jamstva, no špekulacije je li to istina dodatno su potaknuli medijski napisi, kao i odluka da se taji tko jamči za hrvatski konzorcij.

Dva dana istraživali smo u Ministarstvu prometa, pomorstva i telekomunikacija u Podgorici jesu li pregovori s grčko-izraelskim konzorcijem okončani te je li sastanak otkazan s obzirom na to da se crnogorska vlada prije tri dana službeno očitovala da je hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom dostavio garancije, no umjesto odgovora na naše pitanje, odgovoreno je pitanjem.

Zašto svi šute!?

"Zašto vas toliko zanimaju naši pregovori s Grcima?", pitali su nas u nas Ministarstvu prometa dodajući kako se ne mogu službeno očitovati o detaljima pregovora, što jedino može značiti da ugovor s hrvatskim tvrtkama još nije potpisan, odnosno da ostaju sumnje.

Također, u vladi Crne Gore ne žele posebno objasniti ni detalje izjave predsjednika Komisije za provođenje tenderskog postupka i pregovaranja Zorana Radonjića, koji je rekao da se jamstva "provjeravaju". 

S hrvatske strane također vlada velika tajnovitost. Ministarstvo financija, odnosno ministar Ivan Šuker cijeli ovaj tjedan nije se očitovao o ovom slučaju iako je službeno potvrđeno da je sudjelovao u pregovorima Konstruktora i IGH s bankama. Također, čelnici IGH i Konstruktora ne pojavljuju se u javnosti od trenutka kada su navodno podnijeli jamstva.

Pročitajte više