INDEX DOZNAJE Hasanbegović diskrecijskim odlukama dijelio proračunski novac obožavateljima

Foto: FaH

MINISTAR kulture Zlatko Hasanbegović diskrecijskim je odlukama, mimo zaključaka Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, dodjeljivao proračunski novac ljudima s kojima dijeli ideologiju te s onima koji hvale njegovu politiku. 

Zamjerali bivšoj ministrici, a rade isto

Gotovo isto što je radila bivša Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kada je dodijelila novac portalu Autograf Draga Pilsela te zbog toga bila kažnjena, sada radi Hasanbegović.

Zbog ovog skandala ministra Hasanbegovića članovi Kulturnog vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost najavili su ostavke, a što nam je i službeno potvrđeno u razgovoru za Index. Ministar Hasanbegović odlučio je zanemariti Zakon o medijima te se dva tjedna nakon novinarskog upita Indexa o ovoj temi brani šutnjom. Jasno je i zašto. No, krenimo redom.

Ministarstvo kulture brani se šutnjom

Na službenim stranicama Ministarstva kulture objavljeni su rezultati potpora izdavanju knjiga na koje će se ove godine izdvojiti pet milijuna i 678 tisuća kuna. Među dobitnicima potpora našli su se i oni koji prošlih godinama nisu dobivali potpore. Prije svih izdavač  Despot Infinitus, suradnika Večernjeg lista Zvonimira Despota koji je u svojim kolumnama žestoko branio ministra kulture.

Njegova izdavačka kuća dobila je od Ministarstva kulture ove godine 83 tisuće kuna potpora.

Ministarstvo kulture, financirajući Despotovu izdavačku kuću, financira i kontroverznog srpskog povjesničara Bojana Dimitrijevića čija su najavljena djela dobila tri potpore.

Novinarski upit o potpori knjigama ministru Hasanbegoviću poslali smo još 13. svibnja ove godine, a posebno nas je zanimalo zašto su Ministarstvo kulture odlučilo na izdanja  Despot Infinitusa.

Nismo dobili nikakav odgovor i nakon isteka zakonskog roka. Zašto se Hasanbegović odlučio na šutnju postalo je jasno nakon što smo kontaktirali predsjednicu Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost Nadeždu Čačinović.

Predsjednica Vijeća: Hasanbegovićev izbor nema veze s našim odlukama

"Ono što je objavljeno na stranicama Ministarstva kultura u suprotnosti je s odlukama koje je donijelo Vijeće. Neka imena su dodavana, a neka su i odbačena. Zbog toga ćemo zatražiti da nas se razriješi. Ne možemo stajati iza ovakvih odluka ministra kulture", kaže Čačinović. Naime, Kulturno vijeće je savjetodavno tijelo, no bez ikakvog obrazloženja, koristeći diskrecijske odluke, ministar je ubacivao svoje favorite.

Valja se prisjetiti slučaja bivše ministrice Andree Zlatar Violić koja je kažnjena zbog portala Autograf.


Podsjetimo, Upravni sud Republike Hrvatske potvrdio je u veljači ove godine da je bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (HNS) bila u sukobu interesa, odnosno da je zloupotrijebila svoje diskrecijske ovlasti kad je portalu Autograf dodijelila 70.000 kuna. Naime, upravo je ovaj slučaj bio povod Hasanbegovića na žestoke kritike zbog neobjektivnosti bivše postave Ministarstva kulture.

Ministar sam izbacivao i ubacivao

Bivša ministrica kažnjena je jer je ubacila u postojeći natječaj portal Autograf te tako izašla iz proračunskog okvira koliko je bilo predviđeno za taj natječaj. Hasanbegović je odlučio tome doskočiti.

"Sjećam se da je izbacio niz dijela koja se tiču filozofije, a eto neka njemu draga djela je čini se sam ubacio. No, o tome mi na kraju ništa ne znamo. Iznenadili smo se kada smo vidjeli konačan popis izdavača koji su dobili novac", kaže Čačinović koja najavljuje i skoro pismeno očitovanje Vijeća o ovom skandalu.

Nitko nije došao vidjeti autora iz Beograda koji je dobio 3 potpore

Podsjetimo na kraju kako je Zvonimir Despot braneći ministra kulture Hasanbegovića optužio  nevladine udruge da su "NGO mafija i ništa drugo", te im poručio: "Dame i gospodo, idemo na tržište kao i svi drugi" i "Sami zaradite svoj kruh". No, kako je teško zaraditi krug bez obilate potpore njegovog ministra postalo je jasno svega dan kasnije nego što je dobio novac Ministarstva kulture.

Na predstavljanje knjige njegova autora Dimitrijevića nije došao nitko. Despot nam se do danas nije javio za komentar svog slučaja.

Pročitajte više