Index doznaje: Pavle Kalinić ima plaću 31 tisuću kuna, najveću u Gradu Zagrebu

Foto: Pixsell

NAKON što je Tomislav Tomašević preuzeo vlast, aktualizirala se tema visokih plaća pročelnika koje su veće od one gradonačelnika.

> VIDEO Presica Tomaševića: Smanjujemo plaće pročelnicima i savjetnicima

Tomašević je danas potvrdio da neki pročelnici imaju plaće znatno veće od 20.000 kuna, a Index pouzdano doznaje od izvora u Gradu kako je pročelnik s najvećom plaćom Pavle Kalinić, koji vodi Ured za upravljanje hitnim situacijama.

Kalinić prima plaću od 31 tisuće kuna neto, doznaje Index. To je najveća plaća u Gradu Zagrebu, doznajemo.

Kalinić najavio odlazak

Kalinić je bio branitelj te kasnije dugogodišnji bliski suradnik Milana Bandića, čiji ured je Tomašević najavio ukinuti tijekom predizborne kampanje.

Kalinić je pak od početka bio kritičan prema novom gradonačelniku te onda i najavio odlazak.

> Pavle Kalinić: Ako mi ukinu ili spoje Ured, ja onda više ne vidim sebe u toj priči

"Ako Ured bude ili ukinut ili spojen s nekim drugim, mislim da ne vidim više sebe u toj priči", rekao je Kalinić prošli tjedan na televiziji N1. U Nedjeljom u 2 je rekao da na čelu Ureda neće biti još dugo. "Još kratko vrijeme sam pročelnik", rekao je Kalinić.

Index je u nekoliko navrata zvao Pavla Kalinića za komentar, a javili smo mu se i SMS porukom, ali nam nije odgovarao. 

Previsoke plaće pročelnika

O tome da su pročelnici u eri Milana Bandića imali previsoke plaće na današnjoj je konferenciji za medije govorio i novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

"Plaće pročelnika idu od 20.000 kuna naviše, moja plaća je 17.000 kuna, manja nego što sam imao u saboru. Plaće pročelnika su anomalija koju je napravio Bandić i to ćemo ispraviti. I posebni savjetnici imaju veće plaće od gradonačelnika. Očito je Bandić imao sustav gdje mu je plaća bila džeparac, a zaradu je ostvarivao na drugi način, kako je rekao USKOK", rekao je Tomašević.

Tomašević je na pitanje Indexa također pojasnio da su pročelnici imali veće koeficijente nego ostali zaposleni u Gradu Zagrebu te da su njihove plaće iznimno visoke, kao i nekih savjetnika gradonačelnika. 

 

"Utvrdili smo najveću plaću. Ima pročelnika koji imaju i znatno veće plaće od 20.000 kuna. To mogu reći. Nisam siguran da po GDPR-u mogu reći više", rekao je Tomašević, ali je onda znakovito spomenuo da i braniteljski status donosi bonuse na plaću.

Podsjetimo, jedno od predizbornih obećanja Tomislava Tomaševića bilo je da će kao gradonačelnik provesti transformaciju Gradske uprave i ukinuti golemi broj od 27 pročelnika gradskih ureda. Osim što je nemoguće učinkovito upravljati gradom s 27 gradskih ureda, pokazalo se da su Bandićevi pročelnici i značajno opterećenje za budžet Grada Zagreba. 

Pročitajte više