Index objavljuje snimke: Taksisti u Splitu dogovaraju premlaćivanja i prijete

Foto: Index

SNIMKE koje objavljujemo nastale su na splitskom aerodromu: na njima čujemo glasove taksista (identiteti su poznati našoj redakciji), nazivaju se "gazdama" i oni, metodom klasičnog reketa, određuju tko tamo ima pravo raditi a tko ne. Jasno čujemo i kako priznaju počinjenja kaznenih djela, najavljuju nova premlaćivanja, razbijanja glava, silovanja, prijete i vrijeđaju ne samo one koji im se suprotstave, pa ih prijave policiji, takvih i nije puno, nego i one koji su se usudili ući na "njihov" teritorij. Svakako najzanimljiviji podatak do kojega smo došli kaže da već neko vrijeme ove snimke ima i policija, no postupanje takozvane pravne države ni izbliza ne prati dinamičnost snimljenih osoba.

"Silovat ću mu ženu, dicu i njega"

Glavni akter snimki tako kaže - "ne možemo nas tri tuč 20 ljudi", pa "ne more se tu zarađivat 500 eura dnevno i ladit jaja, moramo tuč ljude i gotovo".

Dogovara se i zastrašivanje jedne žrtve - "tražit će pandurija drugog ko ga je tuka, ima teže tjelesne povrede, razbijena mu je arkada. Znači, ne smi reć da ga je iko dira, silovaću mu ja ženu, i dicu i njega... triba ga dočekat isprid postaje i reć mu ako bude prijavljiva išta da ga je iko udrija da ću mu silovat njega, ženu mu i dicu", otvoreno se priznaje nasilničko ponašanje - "...doli smo razbili par glava...", a naročito su na meti ljudi koji potraže policijsku zaštitu - "morat ćemo ga prebit opet ko mačku zato šta je iša uopće na policiju prijavljivat išta." Jedan je, pak, šutnjom i trpljenjem dospio u milost "gazda", njemu dopuštaju rad na aerodromu "... jer smo čovika ubili na kućnim vratima i nije prijavija na policiju".

Uz audiozapise objavljujemo i fotografiju i jednog fizičkog napada u režiji ove grupe. Zbog zaštite od eventualnog progona taksista koji ne žele biti dijelom ove grupe, sva prezimena spomenuta u snimci smo izbrisali. Također, na naslovnoj fotografiji nalazi se i dio poruka koje imamo u posjedu.

Pripremajući ovaj tekst Index je razgovarao s čovjekom odlično upućenim u bezvlašće među taksistima. 

"Dnevno se tamo može zaraditi od dvi do tri tisuće kuna, sezona lagano počne već u četvrti misec, a prava špica je od šestog miseca pa dalje. Njih desetak formirali su grupu, u svojim firmama ukupno imaju stotinjak auta i ne dopuštaju nikom sa strane da tamo radi. Oni određuju ko smi tamo doć, ko smi radit sam, a ko može dovest još nekog radnika. Mlate, prite, izvuku čovika iz auta i udaraju ga, jednome koji ih je prijavljiva slikali su kuću, curu, auto i malog brata i rekli mu da povuče prijave ili će biti svega. Nema čime se ne služe", govori nam osoba upućena u odnose među taksistima na splitskom aerodromu.

Debeli dosjei i prijevoz migranata

"Neki imaju debele dosjee. Jedan je lani uhvaćen u ilegalnom prijevozu migranata, ali i dalje radi na aerodromu u carinskoj zoni. Tko to dopušta? Kako je to moguće?" pita sebe i nas Indexov sugovornik.

Govori nam kako se sve to događa pred neobično pasivnom policijom. U pripremi ovog teksta, upitali smo Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku je li točno da već neko vrijeme raspolažu s istim ovim snimkama i što su poduzeli.

"Obavještavamo Vas da nam nije poznato kojim točno snimkama raspolažete, a snimke koje u ovom trenutku posjeduje ova Policijska uprava predmet su kriminalističkog istraživanja.Postupajući temeljem zaprimljenih prijava i saznanja vezanih uz usluge prijevoza taxi vozilima na području Zračne luke Resnik, od početka 2019. provedeno je više kriminalističkih istraživanja, koje su rezultirale podnošenjem odgovarajućih prijava:

- protiv jedne muške osobe podnesena je kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede i prijetnje, te je doveden pritvorskom nadzorniku, a zatim i na saslušanje na Općinsko državno odvjetništvo;

- protiv dvije muške osobe podnesene su kaznene prijave zbog kaznenog djela prijetnje, dovedene su pritvorskom nadzorniku, nakon čega je jednom od njih određen istražni zatvor;

- protiv jedne muške osobe podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela prijetnje, doveden je pritvorskom nadzorniku, nakon čega mu je određen istražni zatvor;

- protiv jedne muške osobe podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela prijetnje, redovnim putem;

- protiv jedne muške osobe podnesena je kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede, uz napomenu da je naknadno utvrđeno da se ne radi o težoj već o lakšoj tjelesnoj ozljedi;

- također, podnesena je i kaznena prijava protiv jedne muške osobe, zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, gdje je oštećeni naknadno odustao od kaznenog progona.Osim kaznenih prijava, od početka godine podnijeli smo i ukupno 22 odgovarajuće prekršajne prijava protiv 13 osoba, zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Odluke o javnom redu i miru Grada Kaštela", stoji u odgovoru policije.

Kontaktirali smo i Ivanku Šamiju, odvjetnicu taksista koji na snimci prijeti. Šamija nam je rekla da ga ne zastupa u ovom slučaju te da do njega ne možemo doći jer je u istražnom zatvoru te da ona s tim snimkama ne raspolaže te ne želi o tome razgovarati.

Snimke koje objavljujemo svjedoče o bahatosti nahranjenoj bezvlašćem. Ono omogućava svakome dovoljno bezobraznom i snažnom da kroji zakone i pravdu po vlastitom nahođenju i prema vlastitom interesu. One jako puno govore o Hrvatskoj.

Pročitajte više