Index otkriva kako je Merzeličin nećak dobio posao prijevoza školaraca u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Foto: Hina

DALIBOR ROŽANKOVIĆ, nećak sisačko-moslavačke županice i Linićeve kume Marine Lovrić Merzel, koji je 2012. kupio u najelitnijem dijelu Dikla u Zadru četverosobni stan za gotovo milijun kuna, plativši ga u gotovini, radi kao vozač Hitne pomoći u Sisku.

No, osim što je vozač Hitne, ujedno je i suvlasnik obrta Prijevoz putnika Una trans koja obavlja posao prijevoza školaraca po Sisačko-moslavačkoj županiji, a posao kojeg obavljaju kao podizvoditelji Čazmatransa, dobiven je bez javnog natječaja.

Tvrtka koja je najpovoljniji ponuditelj za prijevoz učenika osnovnih škola ni nakon godinu dana ne prevozi učenike

Sisačko - moslavačka županija (SMŽ) u prosincu 2012. godine objavila je natječaj za prijevoz osnovnoškolaca, a u veljači 2013. su kao najbolji ponuđači odabrani Poslovni centar Novi val, tvrtka iz Gline i njihovi podizvoditelji i zagrebačka firma Prijevoz putnika Marić koja se natjecala sa sisačkim Vale - prijevozom.

Taj je natječaj raspisan u 12 grupa, a u svakoj su bile određene škole. Poslovni centar Novi val se javio na 10-ak grupa, a Čazmatrans se javio na sve.

Natječaj je završen u veljači 2013. godine, direktorica PC Novi val Kristina Bunjan u razgovoru za Index kaže kako je njihova tvrtka odabrana u pet grupa kao najbolji ponuđač za prijevoz školaraca, a na tu je odluku Čazmatrans u ožujku podnio žalbu.



Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je 19. travnja 2013. godine objavila rješenje gdje se djelomično uvažava žalba Čazmatransu.


"Kad su u Čazmatransu vidjeli da nam se vratila mogućnost da bi mi mogli preuzeti posao prijevoza učenika jer smo najpovoljniji ponuditelji, Državnoj komisiji šalju zahtjev za poništenjem cijelog natječaja, no u svibnju Državna komisija odbija poništenje natječaja, kao i sve ostale navode, jer tvrde da za to nema razloga", kaže Kristina Bunjan.

Županija je kaže, trebala donijeti novu odluku, a prema naputku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, te kao najpovoljnijeg ponuditelja nakon toga pozvati nas na potpisivanje ugovora, no to se nije dogodilo.

"U Županiji su tvrdili da ne mogu ništa napraviti jer je Čazmatrans podnio žalbu Upravnom sudu, i da oni nemaju nikakvu dokumentaciju prema kojoj bi vidjeli da smo najpovoljniji izvođač, no iz Upravnog suda rekli da mogu doći bilo kad i dobiti uvid u spis. Zatim je Županija poslala odluku u kojoj poništava sve naše grupe u kojima smo se natjecali za prijevoz učenika jer su im se, tvrde, smanjila sredstva u proračunu i da neće imati novac da nas isplate", rekla je Kristina Bunjan.

Nakon toga se PC Novi val žali Državnoj komisiji koja pak prije mjesec dana poništava odluku županije za poništenjem svih grupa.

"Županija na kraju potpisuje ugovore za grupe koje je dobio Čazmatrans za koje nije bilo žalbi, a prema pravomoćnom rješenju Državne komisije za javnu nabavu. Sad na kraju Čazmatrans vozi sve školarce, tvrde da imaju neki interni ugovor sa Županijom, ali koji nema veze sa javnom nabavom", rekla je Kristina Bunjan dodajući kako Čazmatrans prevozi grupe za koje su potpisali ugovor, i za koje nisu potpisali ugovor. To su navodi, Grupa 2. OŠ Glina, Grupa 4. OŠ Dvor, Grupa 5. Prva OŠ Petrinja, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja i OŠ Mate Lovraka Petrinja. Grupa 6. OŠ Jabukovac i Grupa 8. OŠ Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica i OŠ Katarina Zrinska Mečenčani.

Županija ne sluša Državnu komisiju za javnu nabavu



Na kraju je dodala kako su prije 15-ak dana dobili pravomoćnu odluku Državne komisije za javnu nabavu po kojoj Županiji poništavaju odluku već po drugi put.

"Dali su im naputak da opet naprave pregled i ocjenu ponuda čime će uvidjeti da smo i dalje najpovoljniji ponuditelji za te grupe. Sad čekamo da nam se iz Županije jave i postupe po toj pravomoćnoj odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, ali ovoga puta u primjerenom roku", zaključila je Bunjan.


Prema dokumentima koje imamo vidljivo je da je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave 16. siječnja 2014. godine donijela rješenje u kojem se poništava odluka Sisačko-moslavačke županije od 13. studenog 2013. koja se odnosi na poništenje grupa 1., 2., 4., 5., 6. i 8.( a u kojima je navedena tvrtka PC-Novi val d.o.o. bila najpovoljniji ponuditelj) u otvorenom postupku javne nabave za prijevoz učenika osnovnih škola kojima je naručitelj Sisačko-moslavačka županija.

Državna komisija također nalaže naručitelju Sisačko-moslavačkoj županiji da u roku od 16 dana od javne objave ovog rješenja na internetskim stranicama Državne komisije nadoknadi žalitelju PC Novi val d.o.o. Glina troškove žalbenog postupka u iznosu od 27.000 kuna.

Dragan Marinović, generalni direktor Čazmatransa za Index je pak rekao kako nije istina da oni voze sve školarce.

"Dio natječaja smo dobili mi, a dio neki drugi. Nedavno smo potpisali ugovor sa SMŽ za prijevoz jednog dijela učenika, a drugi dio prevozimo po starom natječaju. Bilo je dosta žalbi za posljednji natječaj i od strane nas i drugih. No, mi vozimo samo one učenike za čije smo škole dobili posao na natječaju. Koliko sam informiran dio natječaja je poništen, a dio prihvaćen", kratko je rekao Marinović.

Turujlija: Naša tvrtka radi bez malverzacija i nije vezana za županicu


Prijevoz putnika Unatrans, koji za Čazmatrans prevozi putnike, obrt je koji Merzeličin nećak drži zajedno s Željkom Turujlijom.

U razgovoru za Index Željko Turujlija kaže kako njihov obrt radi bez ikakvih malverzacija, a problema kaže imaju sa Čazmatransom koji redovito dobiva novac od Županije za trošak prijevoza osnovnoškolaca, no Čazmatrans ističe, njima neredovito isplaćuje za prijevoz.

"Naš obrt je potpuno nevezan za Marinu Lovrić Merzel. Obrt smo otvorili bez njenog znanja jer je ona bila protiv toga sugerirajući nam da ne otvaramo obrt, no mi je nismo poslušali. Rožanković i ja smo kolege još iz Čazmatransa gdje smo nekad radili, a isti smo otvorili doslovno s pet kuna u džepu. Sve buseve smo kupili na kredit i njihova je cijena oko 50 do 60 tisuća eura", rekao nam je Turujlija.

Što se tiče prijevoza školaraca ističe kako je prije dvije godine objavljen natječaj, no budući da je njihov obrt Prijevoz putnika Unatrans bila premala za sudjelovanje, nazvao je direktora Čazmatransa pitajući ga hoće li se prijaviti na natječaj.

"Uskoro su mi se javili iz Čazmatransa i rekli da će nas uzeti kao podizvoditelja. Budući da se tad nitko više nije prijavio na natječaj, jer Slavija više nije htjela taj posao, onda je Čazmatrans odabran. Što se tiče novog natječaja, on nema veze s nama", rekao je Turujlija.

Na području Sisačko-moslavačke županije tako još uvijek školarce prevozi Čazmatrans, (odnosno njegovi podizvoditelji - obrt u vlasništvu Merzeličinog nećaka), tvrtka u kojoj je županica radila dugi niz godina i unatoč tome što su prema natječaju posao trebali dobili drugi prijevoznici.

Inače, prije par mjeseci iz Županije su izjavili kako Čazmatrans promet prevozi učenike, sukladno Zakonu o obrazovanju i aneksima kojima su produženi ugovori o prijevozu djece koje je još ranije sklopilo Ministarstvo obrazovanja.

Pročitajte više