OTKRIVAMO Kako Zaklada Hrabro dijete troši novac za bolesnu djecu: Isplaćuju si božićnice, naknade...

Foto: Index, Pixsell/Davor Puklavec

PRIJE dvije i pol godine predsjednica Udruge Hrabro dijete Jasminka Žužić osnovala je istoimenu Zakladu u koju je prebacila 4 milijuna kuna prikupljenih u akciji za Noru Šitum. Nakon što je Index već razotkrio kako je Udruga Hrabro dijete trošila novac, sad otkrivamo kako se novac nastavio trošiti nakon što je prebačen na Zakladu Hrabro dijete.


Nedavno je članica Upravnog odbora Zaklade Hrabro dijete Maja Mikić podnijela ostavku na svoju funkciju u Zakladi. Ona i drugi član Upravnog odbora Zaklade Dario Konjić odbili su prihvatiti financijsko izvješće koje im je predočila Jasminka Žužić, upraviteljica Zaklade Hrabro dijete.



Maja Mikić za Index je potvrdila da nije prihvatila financijsko izvješće te da je podnijela ostavku na svoju funkciju u Zakladi.

"Opterećena sam svojim poslovima i obvezama, a sa Zakladom treba raditi. Ja kao član Upravnog odbora, nisam imala nikakvu dokumentaciju o odlukama kako se raspolagalo novcem Zaklade. Samo neprihvaćanje financijskog izvješća nešto znači, a na Ministarstvu financija je da izvrši nadzor nad Zakladom", rekla je Maja Mikić.

Doznajemo i kako se Upravni odbor u dvije i pol godine nije uopće sastajao te da su se odluke donosile mimo statuta Zaklade.

Kontaktirali smo i člana Upravnog odbora Zaklade Darija Konjića koji je Indexu potvrdio da nije prihvatio financijsko izvješće.

"Nisam prihvatio financijsko izvješće jer se s takvim radom Zaklade ne slažem", kratko je rekao Konjić.

U Ministarstvu socijalne politike znaju za nepravilnosti u radu Zaklade


U Ministarstvu socijalne politike i mladih Indexu su rekli da su upoznati s nepravilnostima u radu Zaklade, no čekaju još na dokumentaciju.

S druge strane Index je u posjedu zapisnika sa sastanka Zaklade te financijske bilance Zaklade Hrabro dijete prema kojoj se vidi kako se novac Zaklade troši. Prema bilanci se vidi da su Jasminki Žužić, upraviteljici Zaklade i još jednoj osobi isplaćivane plaće, naknada za prijevoz, naknada za odvojeni život, a isplaćene su im i božićnice u iznosu od 1000 kuna.



Sve to potpisala je Jasminka Žužić koja je sama sebi potpisala i ugovor o radu, odobrila isplatu božićnice, plaće i ostalih naknada. Ona i još jedna osoba u Zakladi su bile zaposlene od rujna 2014. do 1. srpnja 2015.

U zapisniku kojeg smo dobili sa sastanka Upravnog odbora Zaklade stoji da su članovi Upravnog odbora Maja Mikić (koja je u međuvremenu podnijela ostavku) te Dario Konjić i Haris Kapetanović, koji je ujedno tajnik Udruge Hrabro dijete iz koje prima plaću.

U zapisniku tako stoji izjava Maje Mikić da nikad nije sudjelovala u radu Zaklade niti da je sudjelovala u donošenju ijedne odluke i akata Upravnog odbora.


Žužić sama sebi slala zamolbe za donacijama

"Član Upravnog odbora Maja Mikić navodi da je rješenje Ministarstva uprave da je član Upravnog odbora Zaklade Hrabro dijete prvi put vidjela na sjednici Upravnog odbora od 11.12.2015. Nakon te sjednice zatraženo je izvješće o radu u veljači 2016. kada saznaje da su bile izvršene donacije i raspolaganja sredsvima Zaklade bez odluke Upravnog odbora Zaklade. Stoga ne može prihvatiti izvješće upraviteljice Zaklade (Jasminke Žužić) o stanju poslova i financijskom stanju Zaklade.

Haris Kapetanović ne prihvaća dio financijskog izvješća jer nije sudjelovao niti bio član Upravnog odbora Zaklade.

Dario Konjić također ne prihvaća financijsko izvješće te poslovanje Zaklade te izjavljuje da se gotovo niti po jednoj točki Statuta Zaklade nije radilo. Navodi kako smatra da je takvo poslovanje neodgovorno te da u njemu niti na koji način ne želi sudjelovati niti biti odgovoran. Navodi kako niti jednog trenutla nije protiv donacija niti protiv zamolbe za pomoć oboljeloj djeci, ali smatra da se poslovanje i odluke moraju donositi i poštivati sukladno Statutu Zaklade, a do sada to nije bila praksa i to je nedopustivo", stoji u zapisniku sa sjednice održane prije dva tjedna.

O svemu je za Index progovorio i dobro upućeni izvor, koji tvrdi da je upraviteljica Jasminka Žužić na svoju ruku donosila odluke o donacijama jer nisu sazivali sastanke Upravnog odbora, a progovorio je i o načinu na koji se novac donirao.



"Zaklada je novac prebacivala Udruzi Hrabro dijete, čije je predsjednica isto Jasminka Žužić. Zatim je Udruga HD prebacivala novac krajnjem korisniku. Znamo za tijek novca dok se on slao na račun Udruge, no za dalje ne znamo. Tu se novac gubi, tu se ponavlja 5-6 istih imena za koja su pravdane donacije. I još nešto, kad krajnji korisnik vrati sredstva od liječenja, on ga vraća Udruzi, a ne Zakladi i novac njima ostaje. Zaklada je donirala novac bez da je donijela ikakav Pravilnik ili kriterije o donacijama, koliko se kome može donirati. Udruga je od Zaklade zatražila novac za donaciju, što znači da je Jasminka Žužić sama sebi slala molbu za donaciju i sama sebi odobravala", rekao nam je izvor koji je odlučio ostati anoniman (podaci poznati redakciji), a dostavljeni su nam i dokumenti koji pokazuju da je Žužić sama sebi slala zamolbe za donacijom, odnosno kao predsjednica Udruge Hrabro dijete, slala je zamolbu Zakladi, čija je ona upraviteljica.


"Troškove hospitalizacije pravdao računima za pivo, rakiju i ćevape"

"Udruga je 60.000 kuna pozajmila Zakladi za plaće, a kasnije je Zaklada oročila 3 milijuna kuna koji su prikupljeni za Noru i mjesečno samo od kamata Zaklada dobije 6500 do 7000 kuna. To se trošilo kasnije na njihove plaće, a nisu odradili niti jednu humanitarnu akciju, Zaklada otkad postoji nije radila ništa.

Sav novac od Nore je prebačen na Zakladu. Zanimljivo je spomenuti i kako je Kapetanović tražio da mu Zaklada pomogne u iznosu od 2000 za neophodne troškove hospitalizacije za svog sina. Iako HZZO plaća putne troškove, Kapetanović je troškove pozajmice opravdao putnim troškovima, a uz to je priložio i račune za kavu sa šlagom, kavu s mlijekom, ćevapima, rakijom i pivom. Kupovali su i veste i hlače. Trenutno u Zakladi nije zaposlen nitko, dok je u Udruzi Hrabro dijete zaposlen i plaću prima Haris Kapetanović", rekao nam je izvor, a za sve ovo dostavljeni su nam i dokazi.



Zvali smo upraviteljicu Zaklade Hrabro dijete Jasminku Žužić, no ona nam se nije javljala na pozive, baš kao što se nije javljala niti kad smo otkrili na koji način se trošio novac prikupljen za Noru Šitum, dok je bio na računu Udruge Hrabro dijete.


 

Pročitajte više