Index.hr nakon šestodnevnih hakerskih napada: Ako Hrvatska želi biti dio zapada, napadače na Index mora se locirati i uhititi

NA DANAS održanoj konferenciji za medije Index.hr je apelirao na policiju da se internet kriminalom napokon ozbiljno pozabavi, umjesto da mu kao do sada pristupa kao šali.

"Ne mogu bez dokaza optuživati desne političke opcije niti konkurenciju. Odgovor na pitanje tko je napadač mora nam dati policija", odgovorio je na upit novinara o mogućim napadačima Matija Babić, pokretač Indexa.

> Reakcije: Bez Indexa nema kritike režima

Prošli tjedan izvedeni su teški DDoS napadi na Index.hr portal, uslijed čega je Index.hr šest dana bio nedostupan svim posjetiteljima izvan Hrvatske te dijelu posjetitelja unutar Hrvatske. Napade su osudili Zoran Milanović, Vesna Pusić, Dragutin Lesar, Damir Kajin i mnogi drugi, apelirajući pritom na policiju da naručitelje i izvršitelje pronađe i kazni. Predsjednik SDP-a Milanović oštro je osudio napade i izjavio za Index kako je policija, da je htjela, napadače već mogla locirati. Luko Brailo iz Hrvatskog novinarskog društva napade na Index okarakterizirao je kao napade na slobodu medija te ih usporedio s pokušajima gušenja Feral Tribunea.

"Sve što je policija poduzela je da su nam poslali dva inspektora koji su nas pitali: Znate li tko je krivac?"

"Da netko tjedan dana onemogućuje signal tv kuće, policija bi tome pristupila ozbiljno i pronašla krivce. Sve dok internet kriminalu pristupaju kao šali, vlada atmosfera da se napadi mogu izvoditi nekažnjeno. Neprihvatljivo je da načelnik Ureda ravnatelja zagrebačke policije Krunoslav Borovec izjavljuje kako nema vremena baviti se tim slučajem", izjavio je Matija Babić, pokretač Index.hr portala.

"Ovo je treće hakersko rušenje Indexa u posljednjih 12 mjeseci. Sve što je policija poduzela je da su nam poslali dva inspektora koji su nas pitali: Znate li tko je krivac? To nije dovoljno", dodao je Babić.

Najteži dosad zabilježeni DDoS napadi u Hrvatskoj

Denis Korenić, internet security manager Indexa i Saša Jušić, manager iz security konzultantske kompanije Infigo izjavili su kako se radi o najtežim dosad zabilježenim DDoS napadima u Hrvatskoj, neosporno skupim i profesionalno izvedenim napadima oko kakvih je potreban maksimalan angažman hrvatske policije i Interpola kako bi se krivci pronašli.

"Ovakvu vrstu napada skupo je i teško izvesti, iza njih sigurno ne stoji amater, niti se oni izvode besplatno. Krivce je pronaći teško, ali ne i nemoguće. Mi smo kontaktirali sve velike svjetske providere kako bismo prikupili informacije o ovom napadu, ali nužna je suradnja s policijom da bi se počinitelji pronašli", izjavio je Saša Jušić.

Matija Babić izjavio je kako ovog puta Index.hr nije zaprimio zahtjev za "otkupninom" za prestanak napada, iz čega zaključuje da su napadi već plaćeni.

***

Index.hr se zahvaljuje Iskon Internetu te kompanijama Centrus i Infigo na maksimalnom angažmanu u zaustavljanju napada, kao i kolegama iz Buga, Business.hr-a, Cropixa, HRT-a, Lidera, Nacionala, Net.hr-a, OTV-a, Plavog Radija, Radija 101, RTL-a i Večernjeg lista, što su se odazvali pozivu na konferenciju, te na pomoći u senzibiliziranju policije i javnosti po pitanju hakerskih napada i internet kriminala.

Pročitajte više