Indija bi mogla dobiti prvu predsjednicu iz plemena

Foto: EPA

INDIJSKI parlament počeo je danas glasanje o izboru novog predsjednika države, a kao favorit se spominje političarka iz marginalizirane plemenske zajednice. Droupadi Murmu iz plemena Sanzhal za taj je uglavnom ceremonijalni položaj imenovala stranka na vlasti premijera Narendre Modija, Bharatiya Janata.

Ako bude izabrana, postat će prva predsjednica države iz redova jednog plemena i druga žena na toj dužnosti.

Predsjednik na odlasku Ram Nath Kovind je drugi predsjednik iz zajednice Dalit, na samom dnu hinduskog sustava kasti, poznate kao "nedodirljivi". Murmu je prije ulaska u politiku radila kao učiteljica u istočnoj državi Odisha. Obnašala je ministarske dužnosti u lokalnoj vladi i postala guvernerka susjedne države Jharkhand.

Predsjednika na petogodišnji mandat bira skoro 5000 članova

Život je posvetila službi na dobrobit društva, osnaživanju siromašnih, ugnjetavanih i marginaliziranih, napisao je Modi na Twitteru nakon objave njezine kandidature. Glavni suparnik 64-godišnje političarke je 84-godišnji Yashwant Sinha, bivši član Modijeve stranke i bivši ministar financija i vanjskih poslova. On uživa potporu oporbenih stranaka, uključujući Kongres.

Sinha se prometnuo u žestokog kritičara Modija i poručio da izbori za predsjednika nisu utrka između dvoje pojedinaca, već dviju ideologija te da samo jedna strana želi zaštititi odredbe i vrijednosti zapisane u ustavu.

Predsjednika na petogodišnji mandat bira skoro 5000 članova dvaju domova parlamenta i regionalnih zakonodavnih skupština iz cijele zemlje. Ako nijedan kandidat ne osvoji potporu od barem 50 posto, onaj s najlošijim rezultatom se eliminira, a njegovi se glasovi raspodjele sve dok jedan kandidat ne dosegne 50 posto.

Rezultat izbora bi trebao biti objavljen krajem tjedna. Predsjednik ima određenu ulogu u postupku formiranja vlada.

Pročitajte više