Indija dijeli državljanstva hindusima, budistima, kršćanima... Ali ne i muslimanima

Ilustracija: EPA

Indijska vlada donijela je kontroverzni zakon o državljanstvu za koji kritičari kažu da diskriminira muslimane. Odluka o implementaciji zakona donesena je samo nekoliko tjedana prije nego što će premijer Narendra Modi izaći na opće izbore, piše Guardian.

Zakon o izmjenama i dopunama o državljanstvu, koji je predložila Modijeva vlada, učinio je religiju osnovom za postajanje indijskim državljaninom. Prema zakonu, hinduistima, Parsima, Sikhima, budistima, džainistima i kršćanima koji su ušli u Indiju iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša prije prosinca 2014. dopušteno je brzo stjecanje indijskog državljanstva. 

Međutim, muslimanima nije priznato isto pravo. Iako je zakon izvorno donesen u prosincu 2019., njegova je provedba odgođena nakon rasprostranjenih prosvjeda i izbijanja nereda tijekom kojih su tisuće uhićene, a više od 100 ljudi ubijeno. 

Modi će vjerojatno pobijediti na izborima

Mnogi odvjetnici, aktivisti i građani koji su izašli na ulice izrazili su zabrinutost da novi zakon potkopava sekularne temelje Indije, koji su sadržani u ustavu. Vlada hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP) obećala je da će zakon stupiti na snagu prije izbora, koji se očekuju sredinom travnja.

Prema predviđanjima, Modi će na izborima vjerojatno osvojiti treći mandat. Ministarstvo unutarnjih poslova je kasno sinoć priopćilo da je zakon stupio na snagu. "Ova pravila će omogućiti manjinama koje su progonjene na vjerskoj osnovi u Pakistanu, Bangladešu i Afganistanu da dobiju državljanstvo u našoj zemlji", poručio je ministar unutarnjih poslova Amit Shah.

Nakon objave Amnesty International je naveo da se radi o "diskriminirajućem zakonu koji je protiv ustavnih vrijednosti jednakosti i međunarodnog zakona o ljudskim pravima". Jake sigurnosne i paravojne snage raspoređene su diljem sjeveroistočnog Delhija, mjesta neprekidnih prosvjeda protiv zakona 2019. i 2020. godine.

Mnogi među 200 milijuna indijskih muslimana strahuju da je zakon preteča nacionalnog registra građana koji bi ih mogao ostaviti bez državljanstva. Mnogi siromašni Indijci nemaju dokumente kojima bi dokazali svoju nacionalnost.

Pročitajte više