INDIJA I RUSIJA ´OŠTRO SE PROTIVE´ JEDNOSTRANOJ UPOTREBI SILE U IRAKU

Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Atal Behari Vajpayee u srijedu su izjavili kako se ´oštro protive´ jednostranom pribjegavanju sile u Iraku te su od Pakistana zatražili da prestane podupirati separatizam u Kašmiru.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u New Delhiju, gdje ruski predsjednik boravi od jučer, Putin i Vajpayee su u pogledu Iraka istaknuli kako se njihove zemlje ´oštro protive prijetnji ili jednostranoj upotrebi sile, što bi značilo kršenje Povelje UN-a, te miješanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja´.

Dvojica predsjednika su istaknula kako će ´rješenje cijele situacije u pogledu Iraka biti moguće realizirati isključivo političkim i diplomatskim naporima, uz striktno poštivanje međunarodnih prava i pod okriljem UN-a´. Oni su inzistirali na ´važnosti nastavka intenzivnih napora s iračkom upravom čiji bi cilj bio potaknuti suradnju s UN-om´.

U pogledu Kašmira, Putin i Vajpayee zatražili su od vlade u Islamabadu da prestane podupirati separatiste u indijskom dijelu regije, a od Pakistana su zatražili da ´u potpunosti ispuni svoje obveze i obećanja o sprječavanju terorističkih upada´ duž linije razgraničenja u Kašmiru te u ostalim pograničnim područjima.

Indija i Rusija potpisale su u srijedu memorandum razumijevanja o borbi protiv terorizma i još sedam sporazuma čija je svrha pojačati bilateralne odnose između dviju zemalja.

Pročitajte više