Indijci će u borbi protiv bjesnoće pobiti 100.000 pasa

VLASTI indijskog dijela Kašmira počele su s akcijom trovanja pasa lutalica u sklopu koje će biti pobijeno oko 100.000 pasa, a sa ciljem suzbijanja bjesnoće u životinja, javlja CNN.

Indijski prijatelji životinja pokušali su sudskim putem obustaviti akciju koja se izvodi pod pokroviteljstvom gradskih vlasti Srinagara, tvrdeći kako se radi o nezakonitom, ekstremnom i okrutnom rješenju problema bjesnoće.

Aktivisti za prava životinja pozivaju na druge manje okrutne metode suzbijanja bjesnoće, međutim indijske vlasti suočene su s jednom od najvećih svjetskih stopa smrtnosti uzrokovane bjesnoćom. Zbog toga se Indija našla pred izazovom kako kontrolirati milijune pasa koji žive na ulicama.

Vlasti u Srinagaru zbog toga ustraju u namjeri da se nastavi s provođenjem plana trovanja desetaka tisuća pasa lutalica kao potencijalnih izvora zaraze bjesnoćom.

U Indiji se godišnje dogodi oko 60 posto od ukupnog broja od 35.000 slučajeva smrti uzrokovanih bjesnoćom na svijetu, navodi se u izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Kao glavne krivce smatra se upravo pse lutalice.

I.K. 
Foto: AFP arhiva

Pročitajte više