Indijski premijer nije osudio rusku invaziju. U Harkivu je ubijen indijski student

Foto: EPA

"S VELIKOM tugom potvrđujemo da je jedan indijski student izgubio život u granatiranju Harkova." Indijska vlada je vijest o smrti svog državljanina proširila putem Twittera. 21-godišnji student medicine očito je ubijen u eksploziji projektila na putu do željezničke stanice u Harkovu.

Na tisuće obitelji u Indiji trenutno strahuje od takvih vijesti, jer čekaju na svoje kćeri i sinove koji studiraju u Ukrajini. Više od 9000 indijskih studenata još uvijek je u ratnoj zoni. Indijska vlada ih grozničavo pokušava izvući iz zemlje. Premijer Narendra Modi gotovo svaki dan zove Vladimira Putina u Moskvu. Indija i Rusija – Modi i Putin – godinama održavaju bliske kontakte.

Suzdržanost i šutnja

U Vijeću sigurnosti UN-a prošli tjedan je Indija bila suzdržana kod glasanja o rezoluciji kojom se osuđuje Putinova invazija na Ukrajinu. U svom priopćenju službeni New Delhi je samo izrazio žaljenje što pozivi na diplomatske razgovore i dijalog nisu urodili plodom.

Indija je indirektno pozvala Moskvu da poštuje međunarodno pravo, ali nije osudila invaziju na Ukrajinu. Rusija je pohvalila suzdržanost Indije u Vijeću sigurnosti UN-a. U zapadnoeuropskim prijestolnicama i SAD-u stav New Delhija doživljava se kao de facto podrška Putinovom agresivnom kursu.

Kritika u indijskim medijima

Kurs indijskog premijera Modija i njegove desničarske vlade BJP je sve više na meti kritika u Indiji. "Delhi nema razloga slijediti Putinov kobni put. New Delhi mora priznati da Putin i Rusija nisu jedno te isto", komentirao je list Indian Express. Rusija je bila najveći partner u modernizaciji Indije. Indijska elita sada mora svoje simpatije prema Rusiji odvojiti od Putina i njegovog autodestruktivnog imperijalnog projekta, piše Deutsche Welle.

Ali, u to se ne uklapaju sigurnosni interesi Indije, koji su usko povezani s Rusijom, smatra Chitrapu Uday Bhaskar, direktor Društva za političke studije u New Delhiju. On ističe da je na vojnoj paradi i proslavi ovogodišnjeg Dana neovisnosti "više od polovice predstavljenog oružja došlo iz Rusije".

Ruski proturaketni obrambeni sustav S-400 trenutno se postavlja na pakistanskoj granici. Indijsko opravdanje za milijunski ugovor o kupnji oružja je da se želi zaštititi od napada s pakistanske i kineske strane. Zauzvrat Indija proizvodi kalašnjikove za Rusiju.

Biden traži od Indije da objasni svoj stav prema ruskoj invaziji

Biden pak traži objašnjenja. Kad su američkog predsjednika na konferenciji za novinare upitali o poziciji Indije u odnosu na Putinov rat u Ukrajini, samo je kratko odgovorio: "Održat ćemo konzultacije s Indijom. To još nismo u potpunosti razjasnili."

SAD također brine još jedno pitanje. Riječ je o mogućim sankcijama Indiji zbog kupovine ruskih raketnih sustava zemlja-zrak S-400. Američki zakon o uvođenju sankcija Iranu, Sjevernoj Koreji i Rusiji „Countering America's Adversaries Through Sanctions Act" (Caatsa)" iz 2017. zabranjuje trgovinu oružjem s Rusijom, Iranom i Sjevernom Korejom.

Rusija se pomirila sa sve boljim odnosima Indije sa SAD-om u posljednja dva desetljeća, ali Ukrajina bi sada mogla postati test za New Delhi. Indija navodno želi ojačati svoj trgovinski paket „rupija i rublja" s Moskvom. To bi potkopalo napore Zapada da izolira Rusiju iz globalnog financijskog sustava.

Rizičan čin balansiranja

Ruska invazija na Ukrajinu je indijsko balansiranje između Moskve i Zapada poljuljala više nego ikad, kažu politički analitičari. Indijske dnevne novine "The Economic Times" objavile su članak s naslovom: "21-godišnji student je prva indijska žrtva Putinovog rata".

Za Modija, Putinovog prijatelja, rat u Ukrajini mogao bi postati politički osjetljivo pitanje. Jer Modi želi biti ponovno izabran za premijera 2024. godine, a njegova stranka BJP već je krenula u izbornu kampanju.

Pročitajte više