Indijski premijer nije otišao na Maldive na odmor, izbio ogroman skandal

Foto: Instagram

Između Indije i Maldiva izbio je diplomatski sukob, i to zbog naizgled banalnog razloga. Indijski premijer Narendra Modi posjetio je, naime, indijske otoke Lakshadweep kako bi promovirao turizam, no to je naišlo na bijes stanovnika obližnjih Maldiva, piše Guardian. Posjet su neki na Maldivima doživjeli kao pokušaj odvlačenja turista s arhipelaga u Indijskom oceanu, čije gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu.

Tri maldivska ministra suspendirana su nakon što su na društvenim mrežama izrekli pogrdne komentare o Modiju, opisujući ga kao "terorista" i "klauna". Ministarstvo vanjskih poslova Maldiva priopćilo je da su komentari, koji su kasnije izbrisani, izneseni osobno te da ne predstavljaju službeni stav vlade.

Arhipelag Lakshadweep nalazi se uz Maldive i također ga krase pješčane plaže i kristalno plavo more, ali je do sada to otočje bilo nedovoljno razvijeno.

Maldivski veleposlanik pozvan na razgovor, iza svega se krije zaokret Maldiva prema Kini

U ponedjeljak je indijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo izaslanika Maldiva zbog uvreda, a jedna od najvećih indijskih putničkih platformi obustavila je rezervacije letova za otoke. Mnogi ljudi u Indiji odlučili su bojkotirati putovanja na Maldive kao odgovor na komentare i uvrede koje je bivši maldivski premijer Mohamed Solih osudio kao "pune mržnje".

Najveći broj posjetitelja Maldiva dolazi iz Indije i Rusije. Prema podacima Svjetske banke, turizam čini gotovo trećinu maldivskog gospodarstva. Odnosi dviju zemalja zaoštrili su se nakon izbora predsjednika Maldiva Mohameda Muizzua u rujnu.

Za njega se smatra da nastoji imati bolje odnose s Kinom te se u predizbornoj kampanji predstavio sloganom "India out", obećavajući smanjiti njezin utjecaj na arhipelag te izbaciti desetke pripadnika indijskog vojnog osoblja koji su tamo boravili.

Muizzu bi ovaj tjedan trebao posjetiti Kinu u pet dana, dok Indiju tek treba službeno posjetiti otkako je izabran. To je odmak od prethodnih premijera, što su mnogi percipirali kao presedan. Posjet Kini bit će udarac New Delhiju, koji vidi strateški smještene Maldive kao ključne u svom pokušaju da smanji i ograniči utjecaj Kine u regiji Indijskog oceana.

Pročitajte više