Indonezija uvjerava SAD da će pravedno dijeliti pomoć

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono dao je u nedjelju bivšim američkim predsjednicima Georgeu Bushu i Billu Clintonu jamstva da će pomoć koja se šalje u Aceh, područje najteže stradalo u prošlogodišnjem tsunamiju, biti pravedno dijeljena.

Dvojica bivših američkih predsjednika u posjetu su regiji koju je 26. prosinca pogodio tsunami i sastali su se u nedjelju s indonezijskim čelnikom u Medanu, glavnome gradu Sjeverne Sumatre, a onda otputovali u susjedni Aceh gdje su posjetili džamiju, objavio je Reuters.

"Njih su dvojica žrtvama izrazila duboku sućut američkoga naroda i poručili da je cilj njihova posjeta izravno se uvjeriti kako je sada u Acehu", rekao je Yudhoyono, a prenio dpa s internetske stranice novinske agencije Detik.com.

"Rekao sam im da indonezijska vlada jamči da će dobro upravljati svom pristiglom pomoći od raznih agencija i prijateljskih zemalja", dodao je indonezijski predsjednik.

Već je bila izražena sumnja da se će golema novčana pomoć za obnovu Aceha izgubiti u korupmpiranim indonezijskim krugovima jer je ta zemlja već godinama na zlu glasu po korupciji.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više