Indonezijski studenti već treći dan prosvjeduju zbog novog kaznenog zakona

Foto: EPA

INDONEZIJSKI studenti i učenici u srijedu su nastavili prosvjede protiv predloženog kaznenog zakona koji uključuje sankcioniranje preljuba i vrijeđanja dostojanstva predsjednika nakon što je u jučerašnjim sukobima u glavnom gradu ozlijeđeno više od 300 ljudi. 

Policija je suzavcima i vodenim topovima u utorak pokušala rastjerati prosvjednike u Jakarti i drugim gradovima, u jednim od najvećih učeničkih prosvjeda od 1998., kada je tadašnji lider Suharto zbačen s vlasti. 

Skupovi održani u srijedu u Jakarti bili su manji, ali je došlo do nekoliko manjih okršaja oko parlamenta. Ponovno je bačen suzavac kako bi se rastjerala gomila. 

Najmanje 200 srednjoškolaca je uhićeno jer nisu posjedovali dozvolu za sudjelovanje na prosvjedu, rekao je glasnogovornik policije Argo Yuwono. 

Učenici su također održali prosvjede u Surabayi na Javi i upali u zgradu parlamenta na zapadnoj Sumatri, pišu lokalni mediji. 

Policijski inspektor Gatot Eddy Pramono potvrdio je da je 265 studenata i 39 policajaca ozlijeđeno u utorak, dok ih je 94 uhićeno. Neki uhićeni nosili su molotovljeve koktele. 

Predsjednik Joko Widodo naredio je u petak da se odgodi glasanje u parlamentu o novom kaznenom zakonu, koji bi trebao zamijeniti skup zakona koji su ostavština nizozemske kolonijalne vladavine, kazavši da bi novi saziv parlamenta trebao raspraviti prijedlog zakona sljedeći mjesec.

Pročitajte više