Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla drugi mjesec zaredom

Ilustracija: EPA

INDUSTRIJSKA proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju je porasla u odnosu na lipanj prošle godine za 2.4 posto, nastavivši rast započet u svibnju kojemu je prethodilo šest mjeseci s međugodišnjim padom. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas da je industrijska proizvodnja u lipnju porasla za dva posto u odnosu na svibanj, a u odnosu na lipanj prošle godine porasla je za 2.4 posto.

Proizvodnja porasla u dva od pet sektora

To je drugi uzastopni rast na godišnjoj razini, nakon šest mjeseci pada proizvodnje. U svibnju je naime industrijska proizvodnja porasla za 1.2 posto, a u šest mjeseci prije toga bila je manja na godišnjoj razini. Proizvodnja je u lipnju porasla u dva od pet sektora, a najviše, za 16.7 posto u proizvodnji kapitalnih proizvoda. 

S rastom od 4.5 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 6.9 posto, intermedijarnih proizvoda za 2.7 i energije za 1.6 posto. U prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala je za 0.8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pročitajte više