Influenceri diljem EU po teretanama prodavali lažne lijekove od kriminalaca

U VELIKOJ akciji Europola u Rumunjskoj i Moldaviji razbijena je kriminalna mreža koja je proizvodila i distribuirala ilegalne anaboličke steroide i krivotvorene lijekove. Mreža je koristila popularne utjecajne osobe na društvenim mrežama, odnosno influencere, za promoviranje lažnih tvari koje služe poboljšavanju performansi u sportu.

Influenceri kriminalcima zaradili 1.5 milijuna eura

Utvrđeno je da je kriminalna mreža opskrbljivala velik broj klijenata diljem Rumunjske i Europske unije. Jedan je rumunjski osumnjičenik imao bliske veze s teretanama u Rumunjskoj, koje su kriminalne mreže opskrbljivale ilegalnom robom. Mnogi od njihovih klijenata bili su poznati influenceri s popularnim kanalima o prehrani i dijetama, kao i razne zvijezde koje su se često pojavljivale u digitalnim medijima.

Osumnjičenici su se u komunikaciji koristili aplikacijama za razmjenu poruka i dark webom kako bi došli do kupaca u drugim zemljama EU. Da bi prikrili podrijetlo proizvoda, koristili su naljepnice s poznatih e-commerce tržnica za pakiranje paketa. Zatim su primali uplate u kriptovalutama i koristili kriptomješalice za pranje imovine stečene kriminalom. Na temelju analize Europola i podataka istražitelja, procjenjuje se da je kriminalna dobit dosegnula oko 1.5 milijuna eura.

Jedan Rumunj i tri Moldavca

Europol je izvijestio da su državna tijela primijenila posebne istražne tehnike kako bi stekla bolji uvid u kriminalne aktivnosti. Pomoću tih tehnika istražitelji su otkrili da su postojala četiri glavna organizatora, jedan Rumunj i tri Moldavca.

Istrage su otkrile da su svakog utorka sva trojica Moldavaca putovala automobilom u Rumunjsku. Od srijede do četvrtka ili petka u tvornici su proizvodili ilegalne lijekove. Nakon što je produkcija bila gotova, moldavski osumnjičenici opskrbili su rumunjskog osumnjičenika zaduženog za distribuciju.

Pročitajte više