Infobip dobio 200 milijuna dolara investicije, sada vrijedi preko milijardu dolara

Foto: Infobip

VODNJANSKI Infobip, jedna od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, prikupio je više od 200 milijuna dolara u prvoj rundi financiranja od investicijskog fonda One Equity Partners, objavio je danas Reuters.

Time je vrijednost Infobipa upravo premašila milijardu dolara, dodaje Reuters.

Investicija će pomoći Infobipu da se dodatno proširi u Sjedinjenim Američkim Državama kroz potencijalne akvizicije te da konkurira rivalima kao što je Twilio sa sjedištem u San Franciscu, rekli su izvori Reutersa.

Počeo kao mali start-up iz Vodnjana

Infobip je 2006. godine krenuo kao mala start-up kompanija iz Vodnjana u Istri. Danas, s gotovo 15 godina iskustva u IT industriji, globalno zapošljava više od 2100 ljudi te kroz 67 ureda posluje na šest kontinenata. Razlog ovolikom uspjehu su Infobipova komunikacijska platforma i usluge za poslovne subjekte koje mogu doprijeti do gotovo 7 milijardi korisnika i stvari u više od 190 zemalja, omogućavajući tako besprijekornu mobilnu komunikaciju poslovnih subjekata s njihovim krajnjim korisnicima - na svakom kanalu i uređaju, u svakom trenutku i bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalaze. 

Samo u 2018. godini dvije trećine svjetske populacije, odnosno 4,7 milijardi ljudi, koristilo je Infobipove servise i usluge. Kompanija surađuje i u partnerstvu je s vodećim mobilnim operatorima, kompanijama koje razvijaju messaging aplikacije, bankama, e-commerce kompanijama, društvenim mrežama i tehnološkim kompanijama. Infobip je u svijetu prepoznat kao dobitnik brojnih nagrada za kvalitetu usluga koje provodi, pri čemu surađuje s više od 300.000 klijenata; s najvećim svjetskim chat aplikacijama poput WhatsAppa, Vibera, Telegrama, te s globalno poznatim brendovima poput Virgin Megastorea, Strave, Ubera, Zendeska, Burger Kinga i mnogim drugima.

Infobip je prošle godine ostvario prihod od 602 milijuna eura, što je 38 posto više u odnosu na godinu ranije.

U travnju je došlo do 20-postotnog porasta u količini SMS-ova koje pošalju u odnosu na veljaču, jer su tvrtke tražile nove načine kako da stupe u kontakt s kupcima tijekom pandemije koronavirusa i lockdowna.

Infobip će se sada fokusirati na širenje poslovanja, kaže jedan od izvora Reutersa.

Uvršten među deset najinovativnijih kompanija na svijetu

Ove godine proglašen je najboljim pružateljem A2P (application-to-service) SMS usluga na svijetu, prema ocjenama 353 telekom operatora diljem svijeta i 315 vodećih svjetskih kompanija u godišnjem ROCCO izvještaju. Četvrta je to godina zaredom u kojoj Infobip osvaja prvo mjesto prema ocjenama mobilnih operatora i druga godina zaredom prema ocjenama vodećih svjetskih kompanija iz različitih industrijskih sektora.

Također, Infobip je uvršten i među top deset najinovativnijih kompanija na svijetu, prema Top 10 ROCCO Innovators reportu, izvještaju koji proučava percepciju i ocjene mobilnih operatora o inovativnosti dobavljača na tržištu roaminga, razmjene poruka i povezivosti. 

Pročitajte više