INFOGRAFIKA Uzbuna u Europi: Ove zemlje su proglasile visoki stupanj pripravnosti

Foto: Index

EUROPA je na oprezu nakon jučerašnjih terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je poginulo 31 osoba, a 250 ih je ranjeno.

Otkazano je na stotine letova, a obustavljene su sve željezničke veze s Bruxellesom. Glavni grad Belgije je pod opsadom te je proglašena najviša razina uzbune u zemlji. Izvanredno stanje proglašeno je u Parizu dok je ostatak Francuske u visokom stupnju pripravnosti. Visoka razina pripravnosti na snazi je i u Hrvatskoj, kao i u Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Umjerena razina u Danskoj i Švedskoj

Danska i Švedska proglasile su umjerenu razinu pripravnosti dok je niska razina objavljena u Finskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Finskoj.


Nacionalne sigurnosne snage u Bruxellesu provjeravaju i osobna vozila, javila je novinska agencija Belga, a vlada u Parizu objavila je kako će na granice, u zračne i pomorske luke te željezničke stanice rasporediti dodatnih 1600 ljudi što je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

>> Uhićen treći sudionik terorističkog napada u Bruxellesu i blizak prijatelj Salaha Abdeslama

I SAD je na oprezu pa tako izaslanstvo američkog FBI-ja i njujorške policije putuje u Bruxelles, najavio je jučer navečer dužnosnik njujorške policije zadužen za borbu protiv terorizma John Miller, navodeći da među žrtvama današnjih terorističkih napada u belgijskom glavnom gradu ima i Amerikanaca. 

Belgija je objavila da će uložiti dodatnih 400 milijuna eura kako bi unaprijedila svoje sigurnosne kapacitete nakon što je utvrđeno da je ta zemlja od 11 milijuna stanovnika poslužila kao baza za napade u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi. Atentati u utorak pokazali su koliko puno toga još treba na tom planu napraviti.

Pročitajte više