Inicijativa "Narod odlučuje": Grbin sustavno laže

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

INICIJATIVA "Narod odlučuje" na današnjoj je konferenciji za novinare odgovorila SDP-ovom Peđi Grbinu koji ih je prozvao da dijelu saborskih zastupnika žele onemogućiti sudjelovanje u odlučivanju o vladi samo zbog njihove nacionalnosti. 

"To nije istina. GI Narod odlučuje objavila je dva različita referendumska pitanja, za koje su se potpisi prikupljali u dvije knjige, tako je svaki građanin mogao odlučiti hoće li potpisati za oba pitanja ili samo za jedno. Ili je Grbin velika neznalica ili namjerno napada i pokušava kompromitirati GI Narod odlučuje", rekao je predstavnik "Narod odlučuje" Luka Mlinarić

"Grbin sustavno iznosi ovakve laži, to što se kasnije ispričao, šteta je mogla biti nanesena. On time zloupotrebljava medijski prostor kako bi se obračunao i napao inicijativu i građane koji se izjašnjavaju o potrebi raspisivanja referenduma o promjeni izbornog sustava", rekao je Mlinarić.

"Otpočetka pokušava kompromitirati GI Narod odlučuje, prvo s kompromitiranjem referendumskih pitanja, a on ponavlja i da je zakon o referendumu potrebno promijeniti i postrožiti uvjete, kao da već sad on i njegova stranka, kao i HDZ i drugi akteri nisu dovoljno otežali prikupljanje potpisa", rekao je Mlinarić.

Osim Grbina, predbacio je i ministru Lovri Kuščeviću da nije učinio ništa da zaštiti provedbu prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma.

Na pitanje koliko su potpisa prikupili, Mlinarić je rekao da ih još nisu stigli prebrojati. "Broj potpisa će biti objavljen čim ga dobijemo. To je jedan duži proces, ne može biti sređeno u jedan dan, čim dobijemo, mediji će ga doznati. Ne želimo izlaziti s procjenama, nego objaviti točan i konkretan broj potpisa", rekao je Mlinarić.

Na pitanje želi li inicijativa referendumom ograničiti prava manjina, Mlinarić je rekao da se ne radi o ograničavanju prava, nego o tome da se spriječi jedan oblik političke trgovine, "da se manipulira predstavnicima manjina u saboru da bi iz izbora u izbore bili jezičac na vagi, što ne koristi predstavnicima manjina. Oni moraju štititi interese manjina, a ne vlade".

U tom se kontekstu obrušio i na tjednik Novosti, za koji je rekao da dobiva većinu novca iz proračuna, "a služi se huškanjem na hrvatski narod i nikome ništa".

Podsjetimo, inicijativa "Narod odlučuje" prikupljala je potpise za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Inicijativa treba skupiti 374.740 potpisa kako bi se referendum održao.

Pročitajte više