Inspekcija je u Dravi International zadnji put bila 2021. i utvrdila nepravilnosti

Ilustracija: PIXSELL/Davor Javorovic

Prošlog tjedna je u prostoru tvrtke Drava International planuo požar u skladištu plastike.

Vatrogasci su se s njim intenzivno borili u noći s utorka na srijedu kada je planuo, kao i kroz dan u srijedu, kada su dvojica vatrogasaca i ozlijeđena. Jedan od njih teže je ozlijeđen i zadobio je opekotine na 50 posto tijela.

Ogromni dim izdignuo se iznad požarišta i prekrio niz mjesta kroz više općina i županija, a u jednom trenutku je, prema navodima motritelja vremena, detektiran i u BiH. U zraku su pronađene razne čestice zbog kojih, primjerice, u Osijeku i okolnim mjestima u nizu škola danas nije bilo nastave.

Zamjenik zapovjednika JVP Osijek Boris Banjan u Dravi International požar je gasio tri puta u proteklih osam godina. Rekao je da su do posljednjeg požara dovele propuštene preventivne mjere.

"Propuštene preventivne mjere zaštite od požara dovele su nas u ovu situaciju. To je požar izvan svih kategorija, nepoznat u zemljama razvijenog svijeta jer se tamo provode propisi. Sve što propuste vlasnici objekata, slomi se na leđima vatrogasaca, koji riskiraju svoje živote da bi popravili nepravilnost", rekao je Banjan za Jutarnji.

Zadnji nadzor u listopadu 2021. i tada su utvrđene nepravilnosti

MUP je Telegramu kazao da je zadnji nadzor inspekcije nadležne za zaštitu od požara u Dravi International obavljen u listopadu 2021. godine te da su tada utvrđene određene nepravilnosti vezane uz provođenje mjera zaštite od požara.

"Tom prilikom su utvrđene određene nepravilnosti vezano uz provođenje mjera zaštite od požara. Stoga je tada donijeto rješenje o naređenim mjerama, odnosno poslovnom subjektu je naređeno da otkloni uočene nedostatke, nakon čega je obavljen kontrolni nadzor kojim je utvrđeno da su sve mjere provedene i nedostaci uklonjeni", poručili su iz MUP-a za Telegram.

Iz MUP-a su dodali i da su počeli izvidi koje policija koordinira s nadležnim državnim odvjetništvom te da na mjestu požara tek slijedi očevid. "Naime, policija će tijekom izvida prikupiti svu relevantnu dokumentaciju od svih nadležnih institucija, uključujući i dokumentaciju o provedenim inspekcijskim protupožarnim nadzorima", poručili su.

"Dodatno napominjemo da je, s obzirom na kategoriju ugroženosti od požara u koju je poslovni subjekt svrstan, predviđeno da se redovni inspekcijski nadzori obavljaju svake dvije godine te je sljedeći takav nadzor godišnjim rasporedom nadzora bio određen za studeni 2023. godine", zaključili su iz MUP-a, prenosi Telegram.

Pročitajte više