Inspekcija u zoološkom na Hvaru nije našla nepravilnosti

Foto: Index, screenshot

VETERINARSKA inspekcija Državnog inspektorata obavila je nadzor nad privatnim zoološkim vrtom u Hvaru, gdje je donedavno bio smješten tigar poznat po tome da se vozio Jadrolinijinim trajektom.

>> FOTO I VIDEO Obišli smo privatni "zoološki vrt" na Hvaru. Dočekale su nas mučne scene

> Reakcija Gospodnetića: Imam farmu, ne zoološki vrt

Uvjeti u kojima se životinje drže su, kažu inspektori, zadovoljavajući

Kako kažu iz inspektorata, kojim ravna HDZ-ov Andrija Mikulić, na samoj farmi nisu utvrdili nepravilnosti. 

"Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je obavila inspekcijski nadzor nad držanjem domaćih vrsta životinja te je utvrdila da su uvjeti držanja, smještaja, ishrane i veterinarsko-zdravstvene skrbi nad životinjama u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini", odgovorili su, dodajući da su našli tek "neusklađenosti vezane za vođenje evidencija".  

S tim se ne slažu susjedi ni Prijatelji životinja 

Posjetimo, prošli tjedan obišli smo Farmu Hvar i snimili najmanje tri divlje ptice koje stoje u kavezu veličine omanje spavaće sobe. Zabilježili smo i domaće životinje koje su na preko 30 stupnjeva Celzijusovih stajale na goloj zemlji, bez trunke hlada. Bile su tu i njihove drvene nastambe dimenzija poput prosječnih dvorišnih kućica za pse. 

Na neadekvatne uvjete držanja životinja uglednog hvarskog ugostitelja Ivana Gospodnetića reagirali su i Prijatelji životinja, ali i susjedi. Svi su složni da životinje tako ne bi trebale živjeti. Osim, jasno, veterinarske inspekcije. 

Ni inspekcija zaštite prirode nije našla nepravilnosti 

Na terenu je bila i inspekcija zaštite prirode, koja također nije pronašla nepravilnosti. 

"Na lokaciji iz Vašega upita obavljen je koordinirani inspekcijski nadzor inspekcija zaštite prirode i veterinarske inspekcije Državnog inspektorata, a vezano za uvjete držanja životinja domaćih i stranih vrsta. Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je obavila inspekcijski nadzor zakonitosti podrijetla i označavanja strogo zaštićenih i stranih vrsta životinja. Nadzorom je utvrđeno da sve zatečene jedinke posjeduju dokaz o zakonitom podrijetlu te su propisno označene", poručili su iz Državnog inspektorata. 

Za prijevoz životinje izdan prekršajni nalog 

No, vezano za prijevoz tigra na samom trajektu postoji šansa da netko plati kaznu. 

"Za utvrđenu povredu članka 40., st. 9. Zakona o veterinarstvu bit će izdan prekršajni nalog kažnjiv po čl. 161., st. 1., t. 14. Zakona o veterinarstvu", navode iz Državnog inspektorata, a u člancima Zakona na koje se pozivaju piše da se njima, između ostalog, regulira način premještanja životinja. 

Pa spomenuti članak 161. stavak 1. kaže: "Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a novčanom kaznom od 6.000,00 do 10.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi te fizička osoba ako: 1. premješta govedo protivno mjeri koje odredi veterinarski inspektor u skladu s Uredbom (EZ) br. 494/98". 

Kad se počelo pisati o zoološkom, stigle negativne Google-recenzije na restoran Gariful 

Mještani s kojima smo na Hvaru razgovarali ovaj zoološki vrt nazivaju logorom.

Smatraju da životinje ne bi trebale tako živjeti. S njima se slažu i neki koji su otišli toliko daleko da su prošli tjedan, kad se za logor i hvarskog tigra pročulo, počeli ostavljati negativne Google-recenzije na restoran Gariful, u vlasništvu Ivana Gospodnetića, kojem privatni zoološki vrt pripada. 

Pročitajte više