Inspektorat: Ako nađemo energetski Prime u dućanima, idu zabrana i povlačenje

Foto: Profimedia

Nakon što su inspektori slovenske Uprave za sigurnost hrane jučer zabranili kofeinsku verziju energetskog napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin, poslali smo upit Državnom inspektoratu Republike Hrvatske. Pitali smo ih prodaje li se sporna energetska verzija napitka u Hrvatskoj, odnosno jesu li provjerili njegove sastojke ako se doista prodaje. 

"Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata provodi inspekcijske nadzore vezano uz energetsko pića s nedozvoljenim sastojkom L-teanin čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti s odredbama čl. 6. st. 2. Uredbi (EU) 2015/2283 Europskog parlamenta.  

Ukoliko sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu postupit će sukladno čl. 36. Zakona o hrani te će donijeti mjeru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačene s tržišta", poručili su nam iz Inspektorata. Inače, sporni sastojak L-teanin nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dozvoljen u drugoj hrani.

Oglasio se i Beroš

Verzija hidratizirajućeg Primea koja ne sadrži L-teanin ostaje na policama slovenskih trgovina. Iz Ministarstva zdravstva danas su najavili kako će i Hrvatska ići u tom smjeru. 

"HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu", kazao je ministar Vili Beroš.  

Saznavši o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, Beroš je tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu. Osim energetskog pića, sporne su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta.

Nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke, kaže da su napici Prime kreirani u nekoliko linija proizvoda, od kojih su neki namijenjeni za hidraciju i sadrže posve bezopasne i korisne sastojke, dok je linija energetskih napitaka iznimno bogata kofeinom.

Distributeri Primea: Mi uvozimo samo Prime Hydra, a ne Prime Energy Drink

Danas su se priopćenjem oglasile i sestrinske kompanije Westech i Eurocommedia, koje se bave veleprodajom robe široke potrošnje u trgovačke lance. 

U priopćenju navode da piće Prime Hydra od 500 ml "nema nikakve veze i dodirne točke s Prime Energy Drink" te "ne podliježe nikakvim zabranama".

"Prime Hydra je isključivo hidratacijsko piće odnosno izotonično/hidratacijski napitak koji se sastoji od sastojaka odobrenih regulativama i zakonima EU. Kao firma tvrdimo da uvozimo isključivo Prime Hydra od 500 ml, a nikako ne Prime Energy Drink", stoji u priopćenju, u kojem se dodaje kako je napitak Prime Hydra u bočici od 500 ml dozvoljen u EU, a Prime Energy Drink u limenci je zabranjen.

Pročitajte više