Instagram popustio pred ruskom cenzurom, blokirao objave kurve u središtu skandala

Foto:

INSTAGRAM je prihvatio zahtjev ruskih vlasti i u toj zemlji blokirao objave vezane za veliki politički skandal koji je otkrio oporbeni lider Aleksej Navaljni. 
 
>>Navaljni tvrdi da je otkrio tajnu vezu između Putina i Trumpa - i to na Instagramu ruske prostitutke
 
>>KURVE, KORUPCIJA I CENZURA Rusija planira blokirati YouTube da zaustavi širenje skandalozne snimke
 
Naime, ruska agencija za nadzor komunikacija, Roskomnadzor, zatražila je od Instagrama, društvene mreže u vlasništvu Facebooka, da blokira pristup objavama ruske eskort-dame, 21-godišnje Nastje Ribke. 
 
Instagram prihvatio cenzuru, YouTube je odbio
 
Zanimljivo je da je YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, također dobio zahtjev za blokadom nekoliko videa povezanih s istim skandalom, ali ga je glatko odbio. Prvenstveno se radi o 25-minutnom videu koji je Navaljni objavio, iznoseći tvrdnje o povezanosti ruskog oligarha Olega Deripaske i zamjenika premijera Sergeja Prihodka s bivšim šefom predizborne kampanje Donalda Trumpa, Paulom Manafortom. 
 
U videu koji je dosad pogledan više od 5 milijuna puta Navaljni je pokazao fotografije koje je Ribkova objavila, a zatim obrisala s Instagrama, i pročitao ulomke iz njezine knjige Kako zavesti milijardera, u kojoj opisuje detalje svoje navodne veze s Deripaskom kojem je u knjizi promijenila identitet u Ruslan, dok je Prihodko dobio nadimak Tatica.
 
Budući da lokalni internetski provideri ne mogu blokirati pristup pojedinačnim objavama na Instagramu i YouTubeu, spekuliralo se da bi Rusija mogla potpuno blokirati pristup tim platformama. A budući da se YouTube odbio podvrgnuti cenzuri, to je u njegovom slučaju još uvijek realna mogućnost. Roskomnadzor je priopćio da još uvijek čeka da YouTube ispuni njihov zahtjev.
 
Neki ISP-evi već su tako blokirali Navaljnijevu osobnu web-stranicu nakon naloga Roskomnadzora, nakon što je sud prošlog tjedna donio odluku da je Navaljni svojim objavama prekršio Deripaskino pravo na privatnost.
 
Navaljniju, inače žestokom protivniku predsjednika Vladimira Putina kojeg optužuje za sustavnu korupciju, sud je također zabranio da se kandidira na predstojećim predsjedničkim izborima u ožujku. Razlog za zabranu je presuda protiv njega za pronevjeru, koju Navaljni opisuje kao politički motiviranu. 
 
Navaljni: Sram te bilo, Instagrame
 
Navaljni je u novoj objavi na Twitteru optužio Instagram za popuštanje ''ilegalnom zahtjevu za cenzuru''. ''Sram te bilo, Instagrame'', dodao je. 
 
Iako je Ribka već sama obrisala dio kontroverznih objava, u kojima su bile snimke s Deripaskine jahte na kojima se može čuti njegov razgovor s Prihodkom o odnosima Amerike i Rusije, nakon ruskog zahtjeva blokirane su dvije preostale objave. 
 
Na snimci s Ribkina Instagrama, Deripaska sjedi do Prihodka i pomalo šaljivo kaže Ribki: ''Imamo loše odnose s Amerikom. Zašto? Jer je prijateljica Sergeja Edvardoviča (Prihodka) zadužena za njih. Njeno ime je Nuland. Nuland je, kad je bila tvoje dobi, provela mjesec dana na ruskom kitolovcu. Nakon toga je zamrzila našu zemlju.'' Victoria Nuland je tada bila dužnosnica američkog State Departmenta zadužena za Rusiju.
 
Glasnogovornica Facebooka potvrdila je da se internetski gigant podvrgnuo zahtjevu Roskomnadzora. ''Kad vlade vjeruju da nešto na internetu krši njihove zakone, mogu kontaktirati tvrtke i pitati nas da ograničimo pristup tom sadržaju'', objasnila je. ''Razmatramo takve zahtjeve oprezno u svjetlu lokalnih zakona i kad je to prikladno, činimo (taj sadržaj) nedostupnim u relevantnoj zemlji ili teritoriju. Mi smo transparentni oko bilo kakvog ograničenja sadržaja koje vršimo na zahtjev države zbog lokalnog zakona u svom izvještaju o transparentnosti.''

Pročitajte više