Institut Ruđer Bošković: Odgovornost za smrad na Srebrnjaku tek treba utvrditi

Foto: Google Maps

Okolnosti i odgovornost za onečišćenje i smrad na koji su se početkom mjeseca žalili stanovnici zagrebačkog naselja Srebrnjak tek se trebaju utvrditi, poručili su večeras iz Instituta Ruđer Bošković (IRB).

IRB-a se time Hini referirao na današnje medijske objave kako je Vodopravna inspekcija utvrdila što se dogodilo kada su se početkom veljači stanovnici žalili na nesnosan smrad te kako je Državni inspektorat analizom otpadnih voda iz sustava javne odvodnje utvrdio onečišćenje organskim otapalima, a protiv IRB-a je pokrenut prekršajni postupak.   

"U Zapisniku Vodopravne inspekcije od 16. veljače 2024. o provedenom nadzoru utvrđeno je onečišćenje na sustavu odvodnje Zeleni dol, ali nije utvrđeno kako je došlo do onečišćenja", navodi se u priopćenju IRB-a.

"Nisu utvrđene povišene vrijednosti benzena kao što se pogrešno sugerira u nekim medijima"

Konkretno, Inspekcija je prilikom nadzora izdvojila uzorke otpadnih voda koje su poslani na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Analizom uzoraka pronađena je smjesa kemikalija koje se uobičajeno nalaze u naftnim derivatima kao što su dizelsko gorivo, benzin i razrjeđivač.

Također, analizom uzoraka izuzetih s okana koji se nalaze na lokaciji Instituta, nisu utvrđene povišene vrijednosti benzena kao što se pogrešno sugerira u nekim medijima, ističe IRB.

Štoviše, kažu, na lokaciji IRB-a utvrđene su koncentracije benzena koje su višestruko ispod graničnih vrijednosti. 

"Okolnosti i odgovornost se trebaju tek utvrditi"

Naravno da IRB u istraživačke svrhe koristi različite kemikalija, ali one se redovito i organizirano zbrinjavaju u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, putem ovlaštene pravne osobe.

"Slijedom toga te dosadašnjih rezultata analize iz Zapisnika inspekcije s kojima raspolažemo, jasno je da se sve okolnosti ovoga slučaja i odgovornosti tek trebaju utvrditi", zaključuje su u priopćenju IRB-a.

Pročitajte više