Institut za rat: Prigožin je napuhao brojke o ukrajinskim snagama, evo zašto

Foto: Twitter

Šef privatne vojske Wagner Jevgenij Prigožin ublažio je svoju retoriku prema ruskom ministarstvu obrane "vjerojatno iz straha da bi mogao u potpunosti ostati bez svojih vojnika koji se bore u Bahmutu", navodi u najnovijoj analizi Institut za proučavanje rata.

Prigožin je prije nekoliko dana izrazio zabrinutost zbog moguće ukrajinske protuofenzive u istočnoj Ukrajini. Kaže da Ukrajina ima 200.000 rezervista koji se pripremaju za napad duž istočne linije bojišnice. Tvrdi i da Ukrajinci trenutno imaju 80.000 vojnika u Bahmutu, Slovjansku i Kostjantinivki za izvođenje protunapada.

ISW tvrdi da su Prigožinove prenapuhane izjave o neposrednoj opasnosti koja prijeti ruskim snagama pokušaj da osigura više zaliha i pojačanja od ruskog ministarstva obrane kako bi se spasile njegove snage u Bahmutu.

"Prigožin je bio strastveni kritičar vrha ruske vojske, a ublažavanje njegove retorike može ukazivati na to da možda pokušava djelomice smiriti rusko ministarstvo obrane kako bi dobio zalihe ili pojačanje za vagnerovce u Bahmutu", objavio je ISW.

Pročitajte više